SSL certifikat

Imate li vlastite web stranice ili održavate web stranice za neku tvrtku te pogotovo ako je riječ o nekoj web trgovini, svakako bi morali dobro razmisliti o što višem stupnju sigurnosti. Naime, internet je danas prepun opasnosti i hakeri vrebaju na svakom koraku. Oni pokušavaju doći do raznih osjetljivih podataka koje korisnici šalju prema nekoj web trgovini na način da pokušavaju presresti taj promet.

Kako biste poboljšali sigurnost neke web stranice, potrebno je da nju instalirate SSL certifikat. On stvara siguran sloj između vas s jedne strane i servera na kojem se nalaze web stranice s druge strane.

Kako funkcionira SSL certifikat

Ako se dosad niste sreli s ovom tehnologijom, evo ukratko što je i kako radi SSL certifikat. Riječ je o dodatku koji se instalira na web stranice i dostupan je u više različitih oblika, ovisno o stupnju sigurnosti koju pruža. Naravno, preporuka je da se odlučite za onu najnapredniju vrstu i time vašim potencijalnim posjetiteljima pokažete da vam je stvarno stalo do sigurnosti. 

SSL certifikat za web stranice
SSL certifikat je dodatak koji se instalira na web stranice i dostupan je u više različitih oblika, ovisno o stupnju sigurnosti koju pruža.

SSl certifikat će tako šifrirati promet koji vi šaljete prema serveru (npr. osobne podatke, broj kreditne kartice i sl.), ali će šifrirati i promet koji server šalje prema vama. To znači da ako i haker presretne tu komunikaciju, neće s njome moći ništa.

Ključevi za šifriranje komunikacije

Kao što je već napomenuto, SSL certifikat radi na principu dva ključa:

  • Javnog 
  • Privatnog

Kako bi se komunikacija uspješno izvršila potrebno je da oba korisnika koji komuniciraju imaju oba ključa. Samo tako se poruka može uspješno dešifrirati. Ako haker i dođe do takve komunikacije, neće moći dešifrirati poruke jer neće imati oba ključa.

Jednostavno prepoznajte sigurnu web stranicu

Kada se odlučite kupovati u nekoj novoj web trgovini za koju ranije niste čuli, svakako ju je dobro malo prije toga istražiti kako biste provjerili koliko je sigurna. Provjera SSL certifikata je također dobra polazišna točka. A to možete vrlo jednostavno provjeriti na dva načina:

Kako jednostavno prepoznati sigurnu web stranicu koja ima SSL certifikat
  • U pregledniku kojeg koristite se pokraj naziva web stranice prikazuje i oznaka lokota koja označava da je sigurna
  • U pregledniku kojeg koristite naziv web stranice počinje s protokolom https, a na uobičajeno http

Naravno, postojanje SSL certifikata ne može vam jamčiti potpunu sigurnost i potvrditi legitimitet neke web stranice, ali svakako se možete osjećati puno sigurnije kada ju posjećujete za razliku od one koja nema nikakve certifikate instalirane.

Postovi iz iste kategorije: