Razvoj interneta prati i sve veći broj web stranica. Neke od njih sadrže isključivo sadržaj i nisu interaktivne, odnosno korisnici nigdje ne mogu upisivati nikakve podatke ili nešto slično. No, postoji i vrsta interaktivnih web stranica kod kojih će korisnici moći unositi neke osobne podatke pa je zato vrlo bitno da je taj proces siguran. Takve stranice su uglavnom razne web trgovine koje korisnicima nude mogućnost kupnje određenih proizvoda.

Kako bi postupak razmjene informacija između web stranica i korisnika bio siguran, koriste se razna pomagala, a jedan kod boljih načina za zaštitu je SSL certifikat.

Korištenje SSL certifikata

SSL certifikat na web stranici je koristan za više različitih funkcija. Neke od njih su:

  • Sigurna razmjena osjetljivih podataka između korisnika i web stranice
  • Zaštita domene i podataka o tvrtki koja ju je registrirala
  • Osiguravanje aplikacija poput Webmaila
  • Siguran prijenos datoteka putem raznih servisa

Želite li ugovoriti SSL certifikat, možete se obratiti nekoj od informatičkih tvrki koja tu uslugu nudi. Takve tvrtke često nude i brojne druge usluge, poput registracija domene, web hostinga i sličnog pa ako su vam potrebne, možete ih sve ugovoriti na jednom mjestu.

Vrsta SSL certifikata

Kada se odlučite za SSL certifikat, moći ćete odabrati između 3 vrste:

  • DV – štiti domenu i vlasnika domene
  • OV – štiti podatke o tvrki
  • EV – pruža najvišu razinu zaštite

Imate li neku web trgovinu, onda je svakako vrlo važno da se vaši korisnici osjećaju sigurno. Zbog toga se preporučuje da se odlučite za EV SSL certifikat koji će pružiti najvišu razinu zaštite.

Prepoznajte sigurne web stranice

Ako ste se pitali kako možete biti sigurni u vjerodostojnost neke web stranice, odnosno u njezinu sigurnost, odgovor je vrlo jednostavan. Web stranice s SSL certifikatom lako ćete prepoznati po dvije značajke. Naziv adrese će tako umjesto uobičajenog http biti zamijenjen s htttps. Također, ovisno o web pregledniku kojeg koristite, pokraj naziva web stranice trebali biste imati oznaku lokota ili neku sličnu ikonu koja označava da je web stranica zaštićena. 

Zašto je potreban SSL certifikat na web stranici

No, u svakom slučaju, trebali biste biti oprezni s ostavljanjem bilo kakvih osjetljivih podataka na nekim neprovjerenim web stranicama. Zato se uvijek isplati provjeriti iskustva drugih korisnika na internetu ako naiđete na neku novu web trgovinu ili nešto slično. 

Postovi iz iste kategorije: