Web stranice su u 2020. godini zbog pandemije doživjele pravi „boom“ i sve više ljudi prakticira kupnju i prodaju putem interneta. Zbog zatvaranja trgovina, mnogi su bili primorani preseliti svoje poslovanje online i zbog toga je u svijetu primijećen drastičan porast trenda kupnje putem interneta. 

SSL certifikat
SSL certifikat je naziv za certifikat koji kriptira podatke koji se upisuju na stranicu

Ako planirate pokrenuti svoju web stranicu, u današnje vrijeme neophodno je na njoj imati zaštitni SSL certifikat, koji se brine oko sigurnosti podataka koje vaši posjetitelji unose na web stranicu. Bilo da se radi o osjetljivim osobnim podatcima ili broju kartice koju se može zloupotrijebiti, certifikat SSL pruža sigurnost da nitko ne može presresti te podatke.

Što je SSL certifikat?

SSL certifikat je naziv za internetski certifikat koji kriptira podatke koji se upisuju na stranicu i tako prilikom njihovog prijenosa onemogućava njihovo čitanje. Laički objašnjeno; kada vaš posjetitelj na stranicu upisuje podatke sa svoje kreditne kartice, SSL će automatski kod slanja te podatke šifrirati s određenim ključem i prilikom prijenosa, čak i da ih netko pokuša ukrasti ih ne može dekodirati. Kada stignu do servera gdje su namijenjeni, dešifriraju se pomoću ključa, kada ih više nitko ne može „presresti“.

Vrste SSL certifikata

Nije svaki certifikat web stranice jednak, već razlikujemo 3 različite vrste SSL certifikata:

  • Domain Validation (DV)
  • Organization Validation (OV)
  • Extended Validation (EV)

Ovisno o vašim potrebama, birate onaj koji će osigurati cijelu web stranicu, a razlike su u sigurnosti koju pružaju vašim posjetiteljima. Jeftin SSL certifikat je DV, koji se izdaje odmah nakon kupnje i on potvrđuje vlasništvo domene te za izdaju ne zahtijeva nikakve dokumentacije o firmi. OV certifikat se izdaje nakon što se pregledaju i potvrde podatci organizacije, a EV je najskuplji i najbolji odabir ako na stranici podržavate plaćanje karticama. Za njegovo izdavanje se vrši detalja analiza kompanije i pruža najveću sigurnost posjetiteljima s najboljom tehnologijom kriptiranja.

Čitajte i sljedeći članak: Uz cPanel jednostavno upravljajte web hostingom

Za one koji možda za njega nisu čuli, cPanel sučelje služi za jednostavnu administraciju zakupljenog web hosting dijela na poslužitelju.

Oznaka SSL certifikata u web pregledniku

Iako možda do sada niste obraćali pažnju na to ima li neka internetska stranica SSL certifikat, sada ćemo vas upoznati s time kako da prepoznate. Prvi način je pregledavanje linka u browseru od web stranice. Ako piše https to znači da stranica posjeduje sigurnosni protokol, tj. certifikat SSL, a ako piše samo http onda ne posjeduje.

Drugi način je obratiti pažnju na to da li se pored linka web stranice koju posjećujete nalazi lokot. U slučaju DV certifikata ovaj lokot ne prikazuje podatke firme, u slučaju OV klikom na njega se može provjeriti podatke, dok EV certifikat ima cijelu zelenu traku s logom i nazivom firme.

Registrirajte domenu i pokažite svijetu web stranice

Web stranice su danas gotovo neophodne ako imate neku svoju tvrtku i ako se bavite prodajom nekih usluga ili proizvoda. Generacije koje dolaze uglavnom su fokusirane na internet i do podataka uglavnom pokušavaju doći na digitalni način.

Postovi iz iste kategorije: