Ako planirate pokretanje privatnog bloga, web portala ili želite predstaviti svoje poslovanje na internetu, neophodna vam je domena. Internet domena predstavlja adresu web stranice, a osim prema nazivu stranice razlikuje se prema ekstenziji. Svjetske najpoznatije ekstenzije .com, .net i slične su odličan odabir, no ako je vaša stranica namijenjena domaćem tržištu, domena HR je najbolje rješenje. 

Hr domena
Ako planirate pokretanje privatnog bloga, web portala ili želite predstaviti svoje poslovanje na internetu, neophodna vam je domena.

Više o tome što je domena, čemu služi i kako je registrirati donosimo u nastavku teksta.

Što su internet domene?

Internet domene predstavljaju adrese web stranica i bez njih je nemoguće ostvariti posjetu. One mogu biti besplatne ili plaćene, a ovisno o tome koliko je vaša stranica ozbiljna ovisi odabir. Dok su prije besplatne domene bile dobar početak za web stranice, danas je neophodno imati domenu koja je plaćena, kako bi stranica bila konkurentne. Domena HR je odličan odabir za stranice namijenjene Republici Hrvatskoj.

Web hosting je također neophodan

Domena spaja posjetitelja s web hostingom, koji je druga bitna stvar kod pokretanja web stranice. To je server koje je zaslužan za:

  • Sve podatke koji se nalaze na web stranici
  • Brzinu učitavanja web stranice
  • Broj posjetitelja koje stranica može primiti
  • Dostupnost web stranice u svakom trenutku

Što je domena HR?

Domene se dijele na dva dijela. Prvi dio je naziv domene, koji birate sami. Drugi dio domene je ekstenzija i nju ne možete izabrati, već birate između postojećih. Domena HR predstavlja nacionalnu domenu i najbolji je izbor za web stranice koje su namijenjene za Hrvatsku. 

Besplatna HR domena

Ako imate registriran obrt ili ste vlasnik nekog Hrvatskog poduzeća, besplatna domena HR je moguća za registraciju. Dovoljno je da putem Carneta dobijete odobrenje za registraciju domene. Naravno, ta domena nazivom mora biti vezana uz firmu, dok ako želite registrirati neku drugu .hr domenu, morate je platiti.

Registracija domene

Prvi korak prije registracije domena HR je odabir naziva. Naziv domene ujedno predstavlja i naziv web stranice, stoga nemojte žuriti prilikom njegovog odabira. Imajte na umu nije poželjno mijenjati domenu, jer ona s vremenom stječe određeni autoritet na tražilicama, tako da će ime koje odaberete biti stalno. 

Prilikom odabira morate smisliti što kraći i lako pamtljiv naziv web stranice, jer će se nekolicina posjetitelja vraćati upravo preko domene. Kada ste smislili naziv, provjera domena će vam ukazati na slobodne ekstenzije domene za taj naziv. Ako nema slobodnih poznatih domena .com, .net ili nacionalne .hr, tada možete odabrati neku drugu ili probati smisliti drugi naziv. Svakako je bolje da je web stranica na poznatoj ekstenziji domene, a ne na nekoj manje poznatoj, poput .info.

Postovi iz iste kategorije: