Anksioznost

Svaki psihološki problem, kao i anksioznost, ne bi se trebao shvaćati olako i veoma je bitno da se u samim početcima krene rješavati. Svatko se u nekim trenutcima života susretne s ovim psihološkim poremećajem, bilo da se radi o lakšem ili težem obliku. Upravo zbog toga, kako bi se ti problemi premostili potrebno je poraditi na njihovom rješavanju. Ako se anksioznosti ne možete sami riješiti, tada je potrebno potražiti stručnu pomoć.

Što je anksioznost?

Blaži oblik psihološkog poremećaja u kojem osjećate strah, napetost ili pritisak naziva se anksioznost ili tjeskoba. Postoje teži i lakši oblici, a tijekom života svatko se u nekim situacijama susretne s ovim poremećajem.

Anksioznost

Blaži oblik tjeskobe je onaj u kojem neka dnevna aktivnost uzrokuje poremećaj, te on traje samo u tom trenutku i ne traje dulje vrijeme. Pod teže oblike anksioznosti spadaju svi oni oblici koji traju više dana i jačeg su izražaja. Simptomi oba oblika lako su prepoznatljivi, a kako ih prepoznati saznajte u nastavku.

Simptomi anksioznosti

Postoje izraženiji simptomi i oni manje izraženi, a ako ste osjetili neke od sljedećih simptoma, okusili ste anksioznost ili kako se još naziva, tjeskobu. Postoje oni lakši simptomi poput nesanice (nesanica i kako si pomoći), simptomi žgaravice ili lakših problema s disanjem, koji ne moraju značiti da je problem s anksioznosti, već može biti neki drugi zdravstveni problem. Kod jačeg oblika simptomi su puno izraženiji, a oni su: glavobolja, jak pritisak u grudnom košu, drhtanje ili veliki stres.

Video: Kako se nositi s anksioznostjom| Olivia Remes | TEDxUHasselt

U slučaju da se prepoznajete s ovim simptomima i da anksioznost traje dulje razdoblje, veoma je bitno da potražite stručnu pomoć kako problem ne bi prerastao u veće psihičke probleme.

Bitan je uzrok problema

U većini slučajeva anksioznost uzrokuje neki životni problem ili sram od nečega. Prvi korak je priznati sebi i drugima da imate problem i potražiti stručnu pomoć. Iako su prije odlazak psihologu ljudi smatrali kao tabu temu, danas je sasvim normalno da potražite stručnu pomoć.

Anksioznost

Ako posjećujete psihologa, ne znači da ste ludi, već da želite riješiti neki psihološki problem. On je stručna osoba i vaše razgovore na tretmanima neće govoriti nikome, a pomoći će vam da pronađete srž problema i dati savjete kako da ga riješite.

Obiteljska psihoterapija je liječenje više od jednog člana obitelji tijekom iste seanse. Temelji se na teoriji da je obitelj sustav koji pokušava održati homeostazu, bez obzira na to kako taj sustav može biti neprilagođen… Čitaj više …

Nesanica je bolest modernog doba. Istraživanja pokazuju da prosječan čovjek spava u prosjeku 7 sati, a više od polovine osoba ima problem sa spavanjem. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: