Svi oni koji na internet žele postaviti svoje osobne stranice ili stranice svoje tvrtke, obrta ili nekog zanimanja, uglavnom se moraju odlučiti za ugovaranje dviju usluga, web hostinga i registracije domene. Web hosting podrazumijeva dobivanje prostora na nekom poslužitelju ili, za one koji žele najviši stupanj prilagodbe, zakup cijelog poslužitelja. Ugovaranje je uglavnom vrlo jednostavno, potrebno je odabrati određene opcije i usluga je ugovorena.

S druge strane, registracija domene je nešto kompliciranija, s obzirom da njoj neće proći pristupiti ako ne prođete glavni korak, a to je provjera domene prije same registracije

Rezultati provjere domene

Provjera domene na internetu može se obaviti putem tvrtke koju želite koristiti za uslugu kasnije registracije ili putem neke neovisne tvrtke. U oba slučaja dobit ćete dva moguća rezultata:

  • Domena je slobodna i možete nastaviti s registracijom
  • Domena je zauzeta i ne možete je registrirati

U drugom slučaju, imate dvije mogućnosti. Možete se odlučiti za neki potpuno drugačiji naziv ili se možete odlučiti za isti naziv, ali uz neku drugačiju ekstenziju. Primjerice, ako ste željeli registrirati mojnaziv.com i ona je zauzeta, možda ćete imati više sreće uz mojnaziv.net, mojnaziv.info ili nešto potpuno drugačije.

Nakon uspješne provjere dolazi registracija

Kada je provjera domene bila uspješna i dobili ste pozitivan rezultat, možete nastaviti s registracijom. Ona je vrlo jednostavna i sastoji se od svega nekoliko koraka. U tim koracima je potrebno unijeti osobne podatke, podatke o plaćanju i podatke o periodu registracije. Registracija domene se uglavnom vrši na period od jedne godine, nakon čega ju je potrebno ponovno registrirati. 

Ako to ne učinite na vrijeme, ona će postati slobodna i dostupna na tržištu. To u pravilu znači da bilo tko može napraviti provjeru internetske domene, vidjeti da je ona slobodna i registrirati je. To je vrlo opasno ukoliko imate neke vrlo važne internetske stranice povezane s određenom domenom. Kako vam se to ne bi dogodilo, tvrtka putem koje ste izvršili registraciju će vas pravodobno izvijestiti o skorom isteku. Nakon što dobijete tu obavijest, svakako je preporučljivo to što prije napraviti.

Znači, provjerili ste domenu, registrirali je, ugovorili hosting internetskih stranica i vaše online putovanje može započeti. 

Maska za iPhone stvorena za vas. Maske za iPhone 7 su idealne za one koji drže smartphone u torbi ili u rancu. Čitajte više …

SSL certifikat je dio programskog koda instaliran na poslužitelju koji omogućuje sigurnost komunikacije u skladu sa SSL protokolom. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: