Kada se govori o internetu i njegovom razvoju, svi znaju kako je itekako uznapredovao u posljednjih nekoliko godina. Ono što nam je prije bilo nezamislivo da ćemo moći raditi na internetu, danas je itekako moguće, uz korištenje raznih novih tehnologija koje su uglavnom omogućene zbog sve većih brzina interneta.

Razvojem interneta raste i broj web stranica, od onih osobnih pa sve do onih poslovnih, namijenjenih predstavljanju neke tvrtke ili primjerice prodaji putem interneta. Na takvim stranicama korisnici često ostavljaju svoje osobne podatke, a kako bi oni bili sigurniji, koriste se razne vrste zaštite. Jedna od najboljih zaštita je SSL certifikat.

Šifriranjem podataka do više sigurnosti

SSL certifikat na internetu je zapravo kratica od engl. naziva Secure Sockets Layer. Riječ je o metodi šifriranja podataka kada se bilo koji tekst koji sadrži neke osjetljive podatke pretvara u kodirani, odnosno šifrirani tekst kojeg onda može pročitati samo onaj koji ima ključ za dešifriranje. 

U praksi to znači sljedeće. Ako se na vašoj web stranici nalazi instaliran SSL certifikat, kada bi netko presreo informacije koje korisnik sa svog računala šalje na vaš server, ne bi ih mogao pročitati jer ne posjeduje ključ za dešifriranje.

Tri vrste SSL certifikata

Postoje razna certifikacijska tijela (engl. CA – Certificate Authority) koja vam mogu izdati SSL certfikat. Također, razlikuje se u cijenama, ali i u stupnju sigurnosti. Tako SSL certifikate možemo podijeliti u 3 vrste:

  • DV (engl. Domain Validation) – ovo je najjeftnija vrsta, a ujedno i pruža najmanji stupanj sigurnosti. Ne provjerava postojanje nekog poduzeća, već samo vlasništvo nad kupljenom domenom.
  • OV (engl. Organization Validation) – predstavlja srednju razinu sigurnosti jer, za razliku od ranije navedenog, provjerava i podatke o poduzeću koje ga je zatražilo.
  • EV (engl. Extended Validation) – najveća razina sigurnosti koji naravno dolazi i s najvišom cijenom. Certifikacijske kuće u ovom slučaju rade detaljnu provjeru tvrtke i domene te zbog toga izdavanje EV SSL certifikata traje oko desetak dana zbog svih dodatnih provjera.

Prepoznavanje sigurnih web stranica

Kada se odlučite nešto kupovati putem neke web trgovine, svakako bi bilo dobro da se odlučite za onu koja posjeduje neki siguran SSL certifikat. Prije svega, u adresi domene biste na početku umjesto http trebali vidjeti https, što označava da web stranica posjeduje neki oblik SSL certifikata. 

Osim toga, brojni web preglednici će sigurne i pouzdane web stranice označiti s nekom oznakom lokota pokraj samog naziva. Pripazite na ove sitnice i osjećajte se sigurnije tijekom sljedeće internetske kupnje.

Postovi iz iste kategorije: