Kemijska olovka od bambusa

Kemijske olovke dio su našeg svakodnevnog života, na koji mnogi od nas ne obraćaju mnogo pozornosti. Bez obzira jeste li učenik, student ili pak već radite, sa sobom u svakom trenutku imate barem jednu kemijsku olovku. 

Upravo radi toga, danas je veoma teško zamisliti život bez njih. Dostupne su u raznim oblicima i varijantama i vrlo često se učinkovito koriste kao poslovni pokloni. A također kemijske olovke su gotovo nezamjenjive u uredima.

Kemijska olovka Marga – set za pisanje

Slavni početci kemijskih olovaka

Prije kemijskih olovaka, ako ste trebali zapisati nešto na papir, koristili ste se dvjema napravama:

  •  Nalivperom
  •  Olovkom 

Svaka od ove dvije naprave imala je svoje prednosti i mane. Olovke je trebalo stalno šiljiti, te se njihov trag mogao obrisati, dok je pisanje nalivperom zahtijevalo određenu razinu znanja i vještine, mirnu ruku i čvrstu podlogu za pisanje, a moglo je biti popraćeno i mrljama od tinte. Početci za izum kemijske olovke postavljeni su u kasnom 19. stoljeću, u Americi, gdje je prva naprava slična kemijskoj olovci služila za označavanje kože.

Vrijeme inovacija u svijetu pisala

U povijesti kemijske olovke bitan je i jedan izumitelj hrvatskih korijena, Slavoljub Penkala. Penkala je u potrazi za pisalom koje će olakšati pisanje svima, početkom 20. stoljeća patentirao danas veoma popularnu mehaničku olovku, koja nije zahtijevala šiljenje, već se u nju umetalo punjenje kojim se pisalo.

Video: Povijest kemijske olovke

Osnova mehaničke olovke pridonijela je pak izumu kemijske olovke koju je krajem 30-ih godina 20. stoljeća patentirao Mađar Jozsef Laszlo Biro. Njegova je kemijska olovka sadržavala usko apunjenje tinte s kuglicom kojom se tinta nanosi na papir. Proboj na Američko tržište bio je relativno uspješan, no veliko obrat desio se sredinom 40-ih godina prošlog stoljeća, kada je patent kupio britanski poduzetnik Henry George.

Kemijska olovka i zrakoplovstvo

George je shvatio kako je kemijska olovka savršena naprava za pisanje za posadu zrakoplova, jer je:

  •  jednostavna za korištenje
  •  ne briše se
  •  funkcionira i na velikim visinama
  •  ne kapa

Stoga je sredinom 40-ih s partnerom osnovao tvornicu u engleskom gradu Readingu, u kojoj je započeo masovnu proizvodnju kemijskih olovaka. Iako je pothvat bio rizičan, pogotovo jer je u to doba Europom još uvijek bjesnio rat, tvornica kemijskih olovaka bilježila je značajan uspjeh, jer je tijekom prve godine rada Kraljevskim zračnim snagama isporučila tridesetak tisuća kemijskih olovaka.

Romantični darovi za Valentinovo uvijek prolaze. Okrunite najromantičniji dan u godini pravim poklonom. Čitajte više …

poklon setovi

Idealan poklon set za sve prigode

U današnjem svijetu, kada svi gotovo imaju sve, vrlo je teško odlučiti se što pokloniti dragoj osobi za rođendan ili neku drugu priliku poput Božića, Nove godine ili pak Valentinova pa je u tom slučaju poklon swt je odličan izbor.

Postovi iz iste kategorije: