Pametni telefoni nude širok spektar mogućnosti za korištenje

Danas je teško zamisliti život bez pametnih telefona – osim za pozive i poruke, danas se oni koriste i za mnoge druge načine povezivanja. Od glazbe, filmova, igrica pa sve do mailova, videopoziva i mnogih drugih svrha, mobiteli su danas postali mala računala koja nam pružaju mnoge opcije. Ipak, kupujete li pametni telefon odabir često nije lak.

Trgovine su prepune različitih modela koji nude jako puno opcija pa se prije kupnje dobro raspitati i pogledati što se može očekivati.

Radna memorija telefona

Od raznih specifikacija koje vam proizvođači mobitela mogu dati, ponekad je teško znati koje su bitne, a koje ne. Ako niste sigurni, nije se loše povesti starom poslovicom „od viška glava ne boli“, no više mogućnosti podići će i cijenu mobitela. Ako vas zanimaju jednostavno pametni telefoni koji nude širok spektar mogućnosti za korištenje, onda je radna memorija prva stvar koju trebate gledati. 

Popularni pametni telefoni
Pametni telefoni danas su neizostavni

Prije su pametni telefoni imali oko 1 GB radne memorije, no za današnje potrebe dobro je tražiti opcije s barem duplo toliko. Želite li biti sigurni da će vaš mobitel biti aktualan i za nekoliko godina, onda su 4 GB radne memorije i više najbolja opcija.

Baterija za dugotrajan rad

Nema ništa gore od baterije koja se isprazni nakon nekoliko sati korištenja. Bez obzira jeste li stalno u pokretu ili najviše vremena provodite na jednom mjestu, nitko ne voli biti vezan uz utičnicu kabelom za punjenje mobitela.

Video: Najbolji pametni telefoni s najboljima baterijama (2020)

Upravo radi toga, veoma je važno obratiti pozornost na to koliko je kapacitet baterije pametnog telefona. Kapacitet baterije mjeri se u miliamper-satima (mAh), a većina modela danas nudi barem 1500 mAh. Ipak, uzmete li u obzir da se kapacitet tijekom vremena smanjuje, za dugoročno korištenje nikako nemojte kupovati pametne telefone s manje od 2500 mAh. Što više, to svakako bolje.

Procesor za ugodno korištenje mobitela

Na kraju, još nekoliko savjeta za odabir kvalitetnog pametnog telefona – dobar procesor zlata vrijedi. Procesor pametnog telefona je, moglo bi se pojednostavniti, njegov „mozak“– uz dobru radnu memoriju, što je procesor jači, to će mobitel raditi bolje. Danas procesori pametnih telefona imaju više jezgri – najčešće dvije ili četiri, iako ima procesora i s osam (i više) jezgri. 

Generalno, što više jezgri procesor ima, to bolje, no također je dobro informirati se i o:

  • Performansama
  • Kvaliteti
  • Brzini
  • Dugotrajnosti

Iako će vam za donošenje prave odluke ovdje trebati nešto više znanja, informiranje će se na kraju svakako isplatiti.

Postovi iz iste kategorije: