Psihoterapija je u današnje vrijeme postala prihvaćena kao jedan od najboljih načina suočavanja, savladavanja ili pak učenja suživota s raznim problemima i stresovima s kojima se ljudi danas susreću. 

Osim pojedinačne, postoji i partnerska psihoterapija, kao i obiteljska psihoterapija u kojima je cilj uspostavljanje odnosa pomoći i razumijevanja unutar skupine. Mnogi se još uvijek srame reći da je koriste, no oni kojima je pomogla nemaju problema to priznati.

Najbolji način pomoći članovima obitelji

Postoji nekoliko razloga iz kojih psihoterapeut poseže za obiteljskom psihoterapijom. Prije svega, ona može biti samo dodatak drugim oblicima terapije, koji omogućuju terapeutu da dobije uvid u funkcioniranje obitelji. S druge strane, učinovita obiteljska psihoterapija također se često koristi i u slučajevima kada jedan član ima izraženije probleme ili pak postoje veće disfunkcije u obiteljskim odnosima. 

Njome psihoterapeut može lakše odrediti gdje leže određeni problemi u odnosima te na njima raditi direktno s osobama koje su u tom odnosu. A ujedno i pomoći u educiranju okoline pojedinca te im dati dublji uvid u probleme s kojima se on nosi.

Obitelj kao sustav

U obiteljskoj psihoterapiji, obitelj se gleda kao sustav koji teži biti u balansu. Svaka promjena u obitelji prijeti balansu, pa je promjene u odnosima ponekad teško napraviti. Prema načelima obiteljske psihoterapije, simptomi koje razviju član ili članovi obitelji zapravo su pokušaj za uspostavljanjem balansa u obitelji koja se nije adaptirala na njihove potrebe. 

Stoga je cilj obiteljske psihoterapije da svim članovima obitelji kroz terapiju da uvid u:

  • Potrebe sustava
  • Probleme u sustavu

Nadalje, tijekom tretmana, cilj je pronaći način za rješavanje problema s kojim se svi članovi mogu složiti.

Put prema zajedničkom blagostanju

Za razliku od drugih vrsta psihoterapije, obiteljska psihoterapija često završava početkom napretka u obiteljskim odnosima. Na taj način, obitelji se daje na znanje kako ona i dalje može funkcionirati samostalno, odnosno bez oslonca terapeuta koji je samo putokaz prema pravom smjeru. 

Također, tijekom tretmana, vrlo se često naglašava kako je upravo obitelj ta koja je odgovorna za sve promjene, odnosno da svaki pojedinac u obitelji ima odgovornost napraviti promjenu i prilagoditi ponašanje kako bi obitelj ponovno počela funkcionirati. Isplativa obiteljska psihoterapija, kao i druge vrste psihoterapije, zahtijeva kontinuiran rad i ulaganje vlastitih snaga i truda u postizanje određenih ciljeva.

Postovi iz iste kategorije: