Automobili koji u posljednje vrijeme izlaze iz tvornica dosta se razlikuju od onih koji su iz tvornice izašli prije nekoliko desetaka godina. Napredak je vidljiv na mnogim područjima, od sve zanimljivijih dizajna za koje su zadužene posebne osobe pa sve do novih, zanimljivih dodataka u unutrašnjosti. I iako to sve na prvu izgleda vrlo zanimljivo i atraktivno, činjenica je da većinu tih dodataka treba napajati strujom. A za to su zaslužni auto akumulatori.

Oni strujom opskrbljuju sve dijelove automobila koji ih trebaju. Nisu to samo razni uređaji u unutrašnjosti, već i razni drugi neophodni dijelovi za auto, poput sustava paljenja i slično.

Čimbenici koji utječu na rad akumulatora

Akumulatori u automobili su uređaji koji se tijekom vremena prazne i nakon određenog vremena će ih biti potrebno zamijeniti. Njihov predviđeni vijek trajanja je oko 5 do 7 godina, no to je samo okvirno vrijeme i njihov stvarni vijek trajanja ovisi o mnogo čimbenika. Najveći problemi mogu se javiti tijekom dva posve različita godišnja doba:

  • Zimi
  • Ljeti 

Zimi se zbog nižih temperatura auto akumulatori sporije pune, a ujedno i pružaju manje energije. Do toga dolazi jer se veći dio energije troši na drugi stvari, primjerice na grijanje u automobilu, odleđivanja stakala i slično. Ljeto pak donosi druge probleme. Tijekom vrlo visokih ljetnih temperatura dolazi do isparavanja elektrolita te se zbog toga akumulatori za auto brže prazne. Također, ljeti veliki dio struje iz akumulatora odlazi i na rad klima uređaja, bez kojeg mnogi vozači niti ne pomišljaju odlazak na bilo kakav duži put.

Redovita kontrola akumulatora

Problem koji je zadesio mnoge vozače barem jednom je prazan akumulator. Najčešće se to dogodi ujutro, kada kasnite na posao ili kada su vani vrlo loši vremenski uvjeti i sl. Kako biste mogućnost takvog scenarija sveli na minimum, potrebno je kontrolirati akumulator u automobilu. Odlazite li redovito kod automehaničara, najbolje ga je zamoliti da vam provjeri njegovo stanje.

Pripazite pri kupnji akumulatora

Akumulatori koje možete kupiti u trgovinama s autodijelovima i opremom dolaze u više različitih kapaciteta i veličina. Naravno, ne možete kupiti prvi koji ugledate, već je bitno da kupite odgovarajući, i po veličini i kapacitetu. Mnogi vozači imaju problema jer kada ga moraju mijenjati, ne snalaze se i ne znaju što moraju kupiti. Srećom, u većini trgovina s autoopremom rade educirani djelatnici koji će brzo pomoći svojim savjetom.

Najam auta na putovanju više nije stvar luksuza kao nekada, posebno ako putujete van sezone. Čitajte više …

autoelektrika

Autoelektrika je sve traženija među vozačima

Pogledamo li današnje automobile novije generacije, nije teško vidjeti koliko su nakrcani raznim elektroničkim uređajima. Neki od tih uređaja imaju svoju funkcionalnu svrhu, primjerice koriste se kao različiti sigurnosni mehanizmi…

Postovi iz iste kategorije: