Hidratacija je posebno važna za pravilno funkcioniranje organizma i zbog toga je boca za vodu veoma koristan dodatak svake osobe. Posebno je važna za sportaše, koji prije i nakon treninga moraju unositi više tekućine od ljudi koji se ne bave fizičkom aktivnošću. Voda u tijelu igra presudnu ulogu za zdravlje i predstavlja oko 60 % mase tijela. 

Kvalitetna boca za vodu
Kvalitetna boca za vodu bi trebala biti vaš obavezan dodatak u školi, na poslu ili na treningu.

Pojedini organi imaju čak i više vode, pa tako postotak vode u bubrezima iznosi više od 80%. Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s važnosti unošenja dovoljne količine vode u organizam i koja boca za vodu je dobar odabir.

Opasnost od dehidracije

U ljetnim mjesecima pri velikoj vrućini javlja se povećana opasnost od dehidracije. Ona se javlja kada tijelo gubi vodu iz organizma u većim količinama od one koja se unosi. Osim nedostatka vode, problem predstavlja i gubitak elektrolita iz organizma te može uzrokovati i ozbiljnije probleme. 

Zbog toga bi kvalitetna boca za vodu trebala biti vaš obavezan dodatak u školi, na poslu ili na treningu. Kada osjetite žeđ, već je kasno i tijelu nedostaje vode, stoga se pobrinite da redovno unosite tekućinu bez obzira na to da li vas tijelo traži.

Simptomi dehidracije

Simptomi dehidracije su:

  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • umor i slabost
  • suha usta
  • neredovito uriniranje

U slučaju pojave ovih simptoma obavezno je hidratizirati tijelo kako bi se smanjila mogućnost težih oblika dehidracije koji zahtijevaju medicinsku pomoć.

Boca za vodu donosi hidrataciju

Za pravilnu hidrataciju morate paziti na unos vode u tijelo. Iako mnogi smatraju da je unos sokova jednak unosu vode, nije. Oni sadrže vodu i umanjit će potrebu tijela za tekućinom, no tijelo se dodatno bori s odvajanje vode i šećera. Također, prevelika konzumacija tekućine može donijeti više negativnog tijelu nego pozitivnog. 

Zbog toga je neophodno konzumirati tekućinu u određenim količinama. Boca za vodu mora biti vaš stalni suputnik, a bitno je i da redovno pratite koliko tekućine unosite u tijelo. Ako se bavite sportom ili fizičkom aktivnošću vaše tijelo će više tekućine trošiti i u tim slučajevima morate povećati unos. S druge strane, ako vodite sjedilački način života, tada ne morate pretjerivati u količini tekućine.

Staklena boca za vodu

Staklena boca za vodu je najbolji odabir jer je najdugotrajnija. Također, nema štetno djelovanje poput plastike i može se koristiti dugoročno. Naravno, potrebno ju je oprati svake večeri, ostaviti da se osuši i sljedeće jutro je ponovno spremna za korištenje. Jeftina boca za vodu može se kupiti u web trgovini habeco.hr.

Čitajte i sljedeći članak: Povijest kemijske olovke

Kemijska olovka je najčešće korišten moderni pisaća naprava, njegova povijest seže u 17. stoljeće.

Postovi iz iste kategorije: