Rasvjeta u domu poprilično je bitna za stvaranje ugodne atmosfere, bez obzira radite li ili se opuštate. Pozicija prostorije naspram strana svijeta, količina prozora, pa čak i boje te namještaj u prostoru mogu uvelike utjecati na to koliko će prostor biti osvijetljen tijekom dana. No jednom kada sunce zađe, važno je također imati i dobro osmišljeno umjetno osvjetljenje.

Stolna svjetla mogu vam pomoći upravo u tome stoga pogledajte što se sve nudi u trgovinama i odaberite neki zanimljivi model.

Razmislite o namjeni rasvjete

Stolna svjetla mogu se u pravilu pronaći u dvije verzije:

  •  jedna primjerena za rad
  •  jedna primjerena za ambijentalno osvjetljenje

Kod kupnje i postavljanja, prije svega je važno razmisliti je li površina na koju postavljate stolno svjetlo ujedno i radna površina, na primjer, radni stol. Ako jest, onda je uvijek bolje odabrati stolnu lampu koja ima usmjerenije osvjetljenje, kako biste dok radite svjetlo mogli usmjeriti direktno na radnu površinu. S druge strane, ako stolno svjetlo koristite kao ambijentalnu rasvjetu, na primjer u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku, onda su stolne lampe koje nude više raspršenja svjetlosti bolja opcija.

Fleksibilno osvjetljenje

Rasvjeta u dječjim i spavaćim sobama može biti pogotovo nezgodna za namještanje. Isti prostor zahtijeva postojanje ambijentalne rasvjete, opće rasvjete i dobre rasvjete na radnim površinama. Stolna svjetla koja imaju pomična sjenila savršena su kao fleksibilna rasvjeta u takvim prostorima. 

Pomično sjenilo lako možete namjestiti kako bi svjetlost usmjerili ili direktno na radnu površinu dok nešto radite, ili pak u zid ili u strop, kako bi stvorili mnogo mekše i ugodnije ambijentalno svjetlo. Kada se radi o stolnim svjetlima uz krevet, priča je u potpunosti ista, s tim da na umu treba imati kako svjetlo ne bi trebalo biti toliko jako da probudi ostale spavače u sobi, čak ni kada se koristi kao direktno svijetlo.

Simpatičan dizajn rasvjetnih tijela

Na kraju, stolna svjetla najčešće se postavljaju negdje u razini očiju, pa su za razliku od lustera mnogo uočljivije u prostoru. Upravo radi toga, važno je obratiti pozornost i na dizajn stolnog svjetla, pogotovo kada se radi o prostorima u kojima mnogo boravite. Osim što se mora uklapati u uređenje prostora, veoma je bitno da se lako može i održavati, stoga treba izbjegavati materijale poput tkanine ili papira za sjenilo. Uvijek se bolje odlučiti za opcije poput metala, plastike ili stakla.

Jednostavniji klubski stolići također će se uklopiti i u minimalistički uređene prostore, a pogotovo zgodni mogu biti imaju li dodatan prostor za odlaganje.

LED reflektor sa senzorom za rasvjetu okućnice. Okućnica svake kuće veoma je bitna za cjelokupan izgled vašeg doma, a LED reflektor pobrinut će se da osvijetlite svaki njen bitan dio. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: