Mnogi na računalima čuvaju veoma važne podatke koji bi ih u slučaju kvara mogli znatno oštetiti. Upravo zbog toga veoma je važno da podatke čuvate na barem dva izvora, kako u slučaju kvara jednog ne gubite podatke već ih imate na drugome. Kloniranje diska računala može vam pomoći u tome, a kako se ono radi i što donosi saznajte u nastavku ovog teksta.

Što je kloniranje diska?

Kloniranje diska je kopiranje jednog hard diska na drugi. U prijevodu vi kopirate sve podatke s jednog diska na drugi i na taj način imate dva potpuno jednaka diska. Cijeli proces odvija se pomoću raznih alata i programa, te ga obavljaju stručni radnici u nekom od servisa. Nakon što se kloniranje odradi između ta dva diska nema nikakve razlike i oni su identični. Jedina razlika može biti ukoliko su hardverski diskovi različiti i neki je brži ili sporiji ili su podatci pak kopirani s HDD na SSD koji je znatno brži. 

Kloniranje diska uštedjet će vam mnogo vremena u slučaju kvara, jer u protivnom biste morali raditi spašavanje podataka iz diska, koje kod nekih većih kvarova ne mora biti moguće. Kloniranjem se sigurni da su vaši podatci uvijek dostupni i da ih nećete izgubiti.

Što vam treba za kloniranje diska?

Osim diska koji planirate klonirati, potrebno je da imate i jedan prazni HDD ili SSD na koji će podaci biti kopirani. Ono na što trebate obratiti posebnu pozornost je da je veličina diska na koji podatke planirate klonirati veća od količine podataka koje klonirate. To znači da ukoliko je original disk veličine 1 TB, ali na njemu ima samo 120 GB podataka, vi taj hard disk možete klonirati na HDD koji ima veličinu od samo 128 GB. U današnje vrijeme SSD diskovi postaju veoma pristupačni i puno su bolje rješenje jer iščitavaju podatke puno brže.

Korištenje novog hard diska

Kloniranje diska najčešće se odvija za zaštitu podataka i skladištenje, no može se koristiti i za stvaranje većeg broja istih računala, primjerice za firme. Klonirani disk ostaje jednak kao onaj od kojeg su podatci kopirani i sve dok se ne koristi može se skladištiti na za to prikladnom mjestu bez jake svjetlosti i vlage.

Synology NAS proizvodi uključuju samostalne inačice (DiskStation), kao i proizvode za serverske ormare (Rack Station) u različitim konfiguracijama. Čitajte više …

USB ključevi i spašavanje podataka. Kako USB memorije i memorijske kartice postaju sve veće i jeftinije, sve je lakše poveriti im mnogo više svojih podataka. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: