S obzirom na činjenicu da su današnji mobilni telefoni sve složeniji i zahtijevaju više električnog napajanja, powerbank je gadget koji je postao sve veća potreba svih korisnika, a ne samo onih koji posao obavljaju preko mobitela ili koji su često u pokretu. 

Kapacitet powerbanka
Kada se odlučite za kupnju powerbanka, ono na što najprije morate obratiti pozornost je svakako njezin kapacitet.

Naime, powerbank, eksterna ili prijenosna baterija je uređaj koji je nešto poput druge baterije za vaš pametni telefon te ima funkciju pružanja dodatne energije vašem pametnom telefonu ili tabletu gdje god se nalazili. 

Kapacitet kao važna specifikacija

Kada se odlučite za kupnju powerbanka, ono na što najprije morate obratiti pozornost je svakako njezin kapacitet. Kako biste kupili powerbank za mobitel idealnog kapaciteta trebate pomnožiti kapacitet vaše baterije na pametnom telefonu s dva ili tri. Rezultat koji dobijete trebao bi biti vaša polazna točna u odabiru kapaciteta te ispod tog iznosa nikako ne biste trebali ići pri kupnji prijenosne baterije. 

Ukoliko ste često na putu ili ste izvan dosega klasičnih izvora električne energije više od 12 sati, stručnjaci savjetuju odabir power banka čiji kapacitet ide od 10 000 mAh ili više. 

Od veličine do broja USB priključaka

Kada ste odabrali najbolji powerbank za mobilni telefon, vrijeme je za fokusiranje na ostale bitne specifikacije.

Veličina

Preporučuje se kupovina manjih modela powerbankova ukoliko ćete ih koristiti svakodnevno. No, ako su oni nešto što ćete koristiti tek pri putovanjima, onda možete odabrati i veće modele koji su pak nešto teži za nošenje.

Materijali izrade ćelija za punjenje

Danas na tržištu postoje Li-Ion i Li-Polymer prijenosne baterije. Li-Ion polimer su jeftinije, dok su Li-Polymer skuplje, ali i osiguravaju dvostruko veću količinu gustoće po jedinici mase prilikom punjenja. Takošer imaju manjih problema vezanih uz memorijski efekt do kojeg dolazi s vremenom.

Broj USB priključaka

Ako ćete powerbankom puniti samo jedan mobilni uređaj, onda je dovoljno odabrati model s jednim 2A USB priključkom. No, ukoliko ćete puniti više uređaja, onda se savjetuje kupovina powerbanka s dva USB priključka.

Čitajte i sljedeći članak: Pametna narukvica M4 je idealna za sportaše

Pametna narukvica M4 će vam omogućiti da namjestite mobitel na željeno mjesto i kada ste spremni kliknete na nju da mobitel slika fotografiju.

Vrijeme potrebno za punjenje

Ukoliko se pitate koliko traje proces punjenja powerbanka, važno je znati da on ovisi o stvarnom kapacitetu vaše baterije i metodama punjenja. Na taj način, pri punjenju pametnog telefona čija baterija ima manji kapacitet, punjenje će biti brže, dok će se pametni mobitel većeg kapaciteta baterije puniti nešto duže na powerbanku. 

Također, važno je znati da powerbankovi za mobitele dio svoje energije gube i na generiranu toplinu pa tako onaj kapaciteta 10 000 mAh ima učinkovitost od  70 %. 

Postovi iz iste kategorije: