Web hosting je usluga smještaja web stranica i ako ih posjedujete, vrlo vjerojatno ćete koristiti i tu uslugu. Postoje razne vrste, poput dijeljenog, VPS ili zakupa cijelog poslužitelja. Bez obzira za koji se oblik odlučite, morat ćete na neki način upravljati tim svojim zakupljenim dijelom. Iako postoje razna sučelja koja se za to mogu koristiti, mnogima se kao najbolje za korištenje pokazalo cPanel sučelje.

Ono omogućuje da vrlo jednostavno upravljate brojnim mogućnostima koje su vam na raspolaganju, sve iz jednog mjesta na kojem je sve katagorizirano.

Općenito o cPanel sučelju

Za one koji možda za njega nisu čuli, cPanel sučelje služi za jednostavnu administraciju zakupljenog web hosting dijela na poslužitelju. Pomoću njega se na vrlo jednostavan način mogu obavljati brojni zadaci, kao što su:

  • Izrada sigurnosnih kopija
  • Postavljanje zaštite na određene direktorije kako bi im mogli pristupiti samo određeni korisnici
  • Raditi bilo kakve izmjene korisničkih podataka, primjerice lozinki
  • Kreirati nove e-mail adrese za korisnike
  • Kreirati razne vrste baza podataka itd.
cPanel sučelje
Za one koji možda za njega nisu čuli, cPanel sučelje služi za jednostavnu administraciju zakupljenog web hosting dijela na poslužitelju.

Osim što sve to možete pomoću sučelja cPanel, cijeli taj posao je vrlo jednostavan jer je sve logično složeno po cjelinama.

Pristupanje ovom naprednom sučelju

Većina tvrtki koje nude uslugu hostinga internetskih stranica nude i mogućnost korištenja cPanel sučelja. Također, neke će vam odmah dati izravan pristup do tog sučelja nakon registracije, a ako to nije slučaj, možete do njega doći i sami (naravno, pod uvjetom da ga ta tvrtka i koristi). Za to, pratite sljedeće korake:

  1. Otvorite web preglednik (npr. Chrome, Firefox) i postavite pokazivač u adresnu traku
  2. U adresnu traku upišite adresu svoje web stranice, odnosno domenu i ekstenziju
  3. Ako adresa počinje s http, iza adrese morate još dodati :2082
  4. Ako adresa počinje s https, iza adrese morate još dodati :2083

To će otvoriti dio za prijavu u cPanel, a za to koristite podatke koje ste dobili od tvrtke putem koje ste ugovorili uslugu.

Upravljajte svim potrebnim web uslugama s jednog mjesta

Ono po čemu se cPanel sučelje ističe je što su sve potrebne usluge lijepo grupirane i vrlo lako ćete pronaći ono što vam je potrebno. Primjerice, imate dio namijenjem upravljanju računom i podacima, dio namijenjen filtiranju e-pošte, dio namijenjen domena i poddomenama i sl. 

Čak i ako ga niste nikad ranije koristili, vrlo brzo ćete se naviknuti na rad u cPanelu i sve potrebne radnje ćete jednostavno obavljati.

kupi .hr domenu

Najbolja domena za domaće tržište

Planirate li otvoriti neku web trgovinu i planirate li se predstaviti na domaćem tržištu, morate dobro razmisliti za koju domenu ćete se odlučiti. Većina zemalja posjeduje nacionalne domene, odnosno one koje su karakteristične po kratici te zemlje.

Postovi iz iste kategorije: