Prva stvar koju morate napraviti, prije nego što vašu stranicu postavite na internet, je kupiti internet domenu i web hosting. Te dvije stvari, neophodne su kako bi vas stranice bila prisutna internetu i kako bi je korisnici mogli posjetiti. Kroz ovaj tekst nastojat ćemo vam objasniti što je sve potrebno da bi ste registrirali domenu, kako odabrati kvalitetnu domenu i čemu služi provjera domena.

Što je internet domena?

Glavna stvar koji morate učiniti kod izrade stranice je smisliti ime domene. To je veoma zahtjevan i dugotrajan proces, jer je svaka domena unikatna i većina popularnih domena već je zauzeta od strane drugih korisnika. Kako biste pronašli neku slobodnu domenu možete promijeniti ekstenziju, jer su .com domene već gotovo sve zauzete (koje imaju smisla). Provjera domena (https://www.studio4web.com/) omogućit će vam da za ime domene vidite koje su ekstenzije neregistrirane. Postoje i nacionalne domene, koje možete koristiti za stranice namijenjene Hrvatskoj, a ako planirate proširenje na svjetsko tržište tada su domene .com, .net i .org najpopularnije i najbolji odabir. Postoje i neke malo manje popularne domene, poput .io, koja je u zadnje vrijeme veoma popularna kod novi startup-a ili domene .gov za vlade i .mil za vojsku. 

Provjera domena je prvi korak

Nakon što ste se odlučili koji domenu želite registrirati, prva stvar koju morate napraviti je provjera domene. Ona će vam otkriti je li domena slobodna i može li se registrirati. Ako domena nije slobodna, možete se odlučiti na neku drugu ekstenziju s jednakom glavnom riječju. Domena se ne kupuje, nego registrira na određeni period, od godine dana na više. Dok god produljujete domenu ona će biti vaše vlasništvo, a u slučaju da istekne, tada je bilo tko drugi može registrirati. 

Registracija domena

Nakon što ste se odlučili i pronašli domenu koja je slobodna za registraciju, te je provjera domena otkrila da je slobodna, sljedeći korak je da uplatite novce putem kartice ili bankovnog transfera i domena će biti registrirana. Postoje mnogi online registri domena, a Studio4web je jedan od najpoznatijih na ovim prostorima. Preko njih domenu možete registrirati u svega nekoliko minuta i vaša stranica može odmah biti dostupna online. Osim domene, potreban vam je i web hosting, koji je server na kojem se nalaze svi podatci web stranice. Domena je samo veza korisnika i hostinga, te nema nikakve tehničke razlike osim naziva. O hostingu ovisi koliko posjetitelja može primiti vaša web stranica, koliko će se brzo učitavati i koliko stvari možete postaviti na nju. Hosting se za razliku od domene iznajmljuje na period od minimum mjesec dana, a za veće razdoblje dobivate i popust.

Eksterna baterija, prijenosni punjač ili power bank praktična je stvarčica kojom možete puniti mobitel, tablet, laptop i niz drugih uređaja. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: