Provjera domene

Sve internetske stranice koje posjećujete na internetu skrivaju se iza neke domene. To je upravo ono što upisujete u svoj omiljeni internetski preglednik kad ih poželite otvoriti, kao što je npr. portal.com. U ovom slučaju, portal je naziv domene, a com je oznaka ekstenzije. U ovom slučaju, com označava da je riječ o globalnoj domeni. Vidite li kao ekstenziju oznaku neke države, npr. hr, tada možete odmah znati da je riječ o nacionalnoj hr domeni.

Važna činjenica je da ne mogu postojati dvije potpuno iste domene, koje imaju isti naziv i ekstenziju, a kako bi se to izbjeglo prilikom registracije, provjera domene je uvijek prvi korak.

Provjera domene

Isti naziv, različita ekstenzija

Ako provjera domene pokaže da je ona zauzeta, imate nekoliko mogućnosti:

  • Pokušati promijeniti naziv, a ostaviti istu ekstenziju
  • Pokušati promijeniti ekstenziju, a ostaviti isti naziv
  • Promijeniti i naziv i ekstenziju

Primjerice, ako provjera domene pokaže da je portal.com zauzet, možete npr. probati registrirati portal.net ili mojportal.com. Ili se možete odlučiti za nešto potpuno novo. Bitno je samo da je ono za što ste se odlučili jedinstveno, odnosno da se već netko prije vas nije odlučio za isto.

Puno zauzetih com domena

Najpoznatija globalna domena je ona s ekstenzijom com. Ona se koristi već dugi niz godina i već je odavno registriran jako veliki broj različitih naziva. Stoga, čak i ako ste imali neku odličnu ideju za zanimljiv naziv, vrlo lako je moguće da će provjera domene pokazati da je ipak riječ o onoj koja je već zauzeta. Zbog toga, kada radite web stranice, prije nego krenete s osmišljavanjem naziva, brenda ili nečeg drugog, svakako prvo provjerite jesu li slobodni naziv i ekstenzija. 

Provjera domene

Na taj način ćete uštedjeti puno vremena kasnije, ako će biti potrebno da mijenjate nešto od naziva ili ekstenzije, zato što je netko već prije vas registrirao istu takvu.

Čitajte i sljedeći članak: Pokorite slovensko tržište s dobrom domenom

Domena .SI na internetu predstavlja slovensku nacionalnu domenu. Vrlo lako se može prepoznati po toj kratici koja ujedno predstavlja kraticu za Sloveniju.

Provjera domena prije registracije

Provjera domena je uvijek prvi korak prije svake potencijalne registracije. Naime, registracija domena danas je moguća putem brojnih tvrtki koje pružaju te usluge, tzv. registara. To mogu biti domaće, ali i strane tvrtke. No, bez obzira za koju se odlučili, prije nego uopće možete doći do postupka registracije, morate uspješno proći provjeru domena kako bi se utvrdilo je li ona slobodna.

Ona uspoređuje one već registrirane te vam u slučaju zauzetosti daje određene prijedloge koje možete iskoristiti ili potpuno ignorirati i nastaviti dalje s traženjem odgovarajućeg slobodnog naziva i ekstenzije.

Postovi iz iste kategorije: