Automobili danas su sve napredniji, bez obzira na koji dio ili sustav se misli. Snažniji su, puno su brži, a o napretku tehnologije da i ne pričamo. Međutim, sve to dolazi s određenim problemima za proizvođače. Brojne zemlje tako često podižu ljestvicu kada je u pitanju količina ispušnih tvari koje auti ispuštaju, odnosno kada je u pitanju zagađenje okoliša.

Žele li proizvođači auta prodavati svoje modele na određenom tržištu, moraju se pridržavati pravila i normi tog tržišta. A da bi to uspjeli, u svoje modele moraju ugrađivati razne komponente koje će pomoći da uspiju zadovoljite norme. EGR ventil u autu je jedna od takvih komponenti.

Kada ispušni sustav zajedno s EGR ventilom za auto ispravno radi, emisija štetnih ispušnih plinova koje automobil ispušta tijekom rada smanjuje se za čak 30 %.

Funkcija EGR ventila u autu

EGR ventil u automobilu se počeo ugrađivati tek u posljednjih nekoliko godina. Riječ je o kratici Exhaust Gas Recirculation, što bi se odnosilo na recirkulaciju ispušnih plinova. Važno je napomenuti da se EGR ventil ugrađuje u automobile s dizelskim i benzinskim motorom. Princip rada mu je zapravo vrlo jednostavan. Ispušne plinove preusmjerava natrag na cilindre koji se nalaze u motoru, odnosno dolazi do recirkulacije ispušnih plinova.

Kada ispušni sustav zajedno s EGR ventilom za auto ispravno radi, emisija štetnih ispušnih plinova koje automobil ispušta tijekom rada smanjuje se za čak 30 %.

Dizelski motori imaju više problema

Iako se EGR ventil može pronaći i kod automobila s benzinskim i dizelskim motorom, najveći i najčešći problem se javlja kod modela s dizelskim motorom.  Naime, zbog izgaranja, kod dizelskih motora se nerijetko stvaraju veće nakupine čađe koje ga mogu zaštopati. Problemi s dizelskim motorima i EGR ventilom mogu nastati zbog raznih čimbenika, a kao neki od najčešćih se mogu izdvojiti:

  • Češće vožnje na kratkim dionicama zbog čega EGR ventil ne radi optimalno
  • Oštećene vodilice na ventilu
  • Razina ulja viša od predviđene
  • Istrošeni klipovi i karike itd.

Začepljen EGR ventil

Ako primijetite da vam automobil troši više goriva nego inače, ako podrhtava u leru, ako se događa da povremeno gubi snagu, možda je uzrok toga kvar EGR ventila u autu. Naravno, nećete moći sami biti sigurni u to pa posjetite nekog automehaničara koji će ga spojiti na autodijagnostiku i utvrditi kvar.

Najskuplja opcija je kupnja potpuno novog EGR ventila i zamjena postojećeg. No, zbog uštede, mnogi vozači se odlučuju za čišćenje automobilskog DPF filtera. U svakom slučaju, prvo se najbolje dobro posavjetovati s automehaničarem koji će vam savjetovati najbolje moguće rješenje.

Postovi iz iste kategorije: