Domene na internetu se mogu promatrati kao određeni sustav adresa i pomoću njih se mogu razlikovati web stranice. Odnosno, kada u svoj preglednik upišite neku adresu (naziv i ekstenziju domene), otvorit će vas se web stranica povezana s njome, odnosno ona na koju je registrirana domena. 

Sam taj postupak da dođete do vlastite domene je relativno jednostavan, a prvi korak je provjera domena, bez obzira u koju tvrtku se zaputite.

Ako ste uspješno prošli provjeru, registracija domena je sljedeći korak.

Provjera domena je brz i jednostavan postupak

Provjera domena na internetu se obavlja iz razloga kako bi se utvrdilo je li neka domena, odnosno kombinacija naziva i ekstenzije već ranije registrirana jer može postajati samo jedna takva. Internetska provjera domene tako može imati dva rezultata:

  1. Željena kombinacija naziva i ekstenzija domene je slobodna – možete nastaviti s postupkom registracije i u svega nekoliko klikova mišem i ispunjavanja obveznih podataka možete imati registriranu domenu
  2. Željena kombinacija naziva i ekstenzija domene nije slobodna – možete promijeniti naziv, ekstenziju ili oboje te ponovo pokrenuti provjeru domene na internetu; ako je ovaj put prođete, nastavljate dalje s postupkom registracije

Registracija domena kao sljedeći korak

Ako ste uspješno prošli provjeru, registracija domena je sljedeći korak. U ovom koraku morat ćete upisati svoje osobne podatke kao i podatke o plaćanju. Ova usluga će vam omogućiti da dobijete domenu na korištenje na određeni vremenski period. Tijekom tog perioda, moći ćete je povezati sa svojim web stranicama. 

Kada se taj period približi kraju, dobit ćete obavijest da je trebate produžiti. To svakako nemojte zanemariti i napravite to što prije jer vam u suprotnom netko može preoteti domenu, odosno može je registrirati.

Domaće i strane informatičke tvrtke

Registracija domena može se obaviti putem brojnih stranih i domaćih informatičkih tvrtki. Bez obzira za koga se odlučite, krajnji rezultat će biti isti, dobit ćete domenu koju ćete moći povezati s web stranicama. No, tražite li određene pogodnosti, primjerice lakšu komunikaciju i traženje pomoći na hrvatskom jeziku, onda je rješenje neke domaće tvrtke svakako bolja opcija.

Ovu i sve ostale informatičke usluge uglavnom možete jednostavno ugovoriti putem nekoliko klikova mišem iz udobnosti svog doma. Također, trebate li i neke druge srodne usluge, kao što su hosting web stranica ili SSL certifikat, najbolje je sve ugovoriti putem iste tvrtke jer ćete tako vjerojatno dobiti i određeni popust.

Postovi iz iste kategorije: