Mnogima se vid pogoršava kroz godine, a neki su jednostavni rođeni s okom koje se jako napreže i dioptriju dobiju već jako rano. Neovisno o slučaju, dobro je investirati neko vrijeme u redovite preglede očiju i osigurati se u to da je vaš vid dobar ili da se vaša dioptrija nije promijenila. U današnjem tekstu saznajte više o tome što su progresivne naočale.

Zbog čega dolaze problemi s očima?

Postoje različiti poremećaji oka koji dovode do ovakvih problema, a svi nastaju zbog toga što se u oku svjetlost lomi na različite načine i iz nekog razlika medij oka nije pogodan svjetlosti. To se može desiti zbog promjene tlaka u oku ili jednostavno forsiranja očne zjenice.  Neki prirodno imaju „duboke“ ili „plitke“ oči pa se tada njihov fokus ne može namjestiti ravno na mrežnicu bez izravne operacije.

Kratkovidnost je poremećaj kad se svjetlost lomi ispred mrežnice i tada osoba mora nositi naočale kako bi vidjela na daljinu.  Dalekovidnost je poremećaj kad se svjetlost lomi daleko iza mrežnice i nažalost osoba vidi isključivo na daljinu te joj treba pomoć kako bi vidjela stvari koje su joj blizu. Sve ove probleme mogu riješiti progresivne naočale.

Progresivne naočale su odlično pomagalo za vid

„Najbolje od oba svijeta“ pokupili su oni koji moraju nositi progresivne naočale. Progresivne su naočale zapravo multifokalne (svjetlost se skuplja u dva različita mjesta) te tako možete napraviti naočale s kojima ćete pomoći i dalekovidnosti i kratkovidnosti u isto vrijeme. Progresivne su naočale karakteristične za starije osobe, one iznad 45 godina, te obično omogućavaju vid na blizu, srednje daleko i dosta daleko. Naravno da nećete moći vidjeti savršeno na velike daljine, ali te naočale ne mogu obaviti posao koji bi obavila laserska operacija očiju.

Drugi tip progresivnih naočala su uredske naočale i one su napravljene za one koji jako naprežu oči na više različitih načina. Ponekad na srednju udaljenost i na blizinu ne možete vidjeti odjednom: ove naočale rješavaju taj problem. Progresivne naočale jako su dobra investicija za one koji ne žele nositi i leće i naočale ili ne žele trošiti više novaca kako bi kupili dva para naočala koje stalno moraju izmjenjivati. Iako će te naočale morati biti nešto deblje i možda nećete moći u njih dodati neke specijalne efekte, one će vam svakako olakšati svakodnevni život jako puno.

Postovi iz iste kategorije: