Prvi primjerci majica s natpisima datiraju u 1939. godinu kada su se pojavili u filmu Čarobnjak iz Oza u kojem su tri muškarca nosila majicu s natpisom OZ. Desetak godina kasnije, 1950-ih godina, nekoliko tvrtki iz Miamija na Floridi započinje s ukrašavanjem majica s natpisima koji su označavali različita imena naselja i razne likove. 

Majice s natpisima
M obzirom na njihovu popularnost, majice s natpisima su služile mnogim svrhama.

U narednih 10-ak godina, 1960-ih se pojavljuju majice s natpisima zvonastog oblika koje su postale vrlo popularne kod mladih kada su postale sredstvom izražavanja umjetnosti, komercijalnog oglašavanja, prijenosa različitih stavova i poruka te su se proizvodile i kao suveniri.  

Od prvih printova do bijele majice

Majice s printom lica postale su vrlo popularne 1970-ih godina kada je krenula njihova proizvodnja. Takve majice sa printom se mogu napraviti za sve generacije, a bile su vrlo popularne i u pop kulturi. Desetak godina kasnije, nakon velike ekspanzije majica s natpisima i printom, popularna postaje i bijela majica. 

Naime, sredinom 1980-ih glumac Don Johnson u filmu Miami Vice nosio je bijelu Armani majicu koja je nakon toga doživjela ekspanziju kao i majice s natpisima te su danas obje vrste vrlo popularne te iz sezone u sezonu predstavljaju must have odjevne komade. 

Vrste majica s natpisima

S obzirom na njihovu popularnost, majice s natpisima su se kroz povijest razvijale na mnogo  načina te su služile mnogim svrhama pa tako danas na tržištu imamo nekoliko vrsta takvih majica.

Modeli za koncerte

Ovaj model majica s natpisima najčešće je povezan uz koncerte rock i metal bandova jer se ti bandovi često promoviraju upravo prodajom ili davanjem takvih majica svojoj publici tijekom promocija ili samih glazbenih događaja. One obično sadržavaju natpise s imenima, logotipima ili slikama banda, a sa stražnje strane se obično nalaze informacije o bandu, njegovim turnejama i datumima istih. Ovakve majice s natpisima su obično crne boje te njima osoba koja ih nosi iskazuje svoj ukus za određeni tip glazbe, odnosno iskazuje svoju odanost bandu.

Modeli kao suvenir

Ovakve majice često se mogu naći na štandovima u turističkim mjestima, a njihov dizajn obično prikazuje konkretan grad, zemlju ili kulturu. Također, majice s natpisima kao suvenir često pokazuju i konkretne povijesne, zemljopisne ili kulturne manifestacije ili ljepote. 

Art majice

Majice s natpisima ili slikama koje koriste umjetnici kako bi izrazili svoju inspiraciju. Ove majice najčešće na sebi imaju puno printova. Neki od najpoznatijih umjetnika art majica s natpisima su Keith Haring, Takashi Murakami, Damien Hirst i KAWS. 

Postovi iz iste kategorije: