Iz godine u godinu svjedočimo kako se tehnologija brzo mijenja i performanse računala postaju sve jače i jače. Jedna od performansi koja se kroz povijest nije pretjerano mijenjala, osim povećanja kapaciteta, bio je hardver za pohranu podataka. U svim računalima nalazio se je HDD disk, čije je zapisivanje i čitanje podataka bilo minimalno ubrzano dolaskom svakog novog modela.

SSD disk
SSD disk trenutno je najbolji mogući odabir između uređaja za pohranu podataka.

Veliku prekretnicu u pohrani podataka na našim računalima učinio je SSD disk, koji omogućava znatno brži zapis i čitanje podataka, što ujedno poboljšava korisničko iskustvo korisnika i same performanse računala. Kroz nastavak teksta ćemo vas upoznati s ovim novim hardverom za pohranu podataka i ukazati na njegove prednosti.

Što je SSD disk?

SSD disk predstavlja novu tehnologiju za pohranu podataka na računalima, koja je znatno brža od starih hard diskova. On zapravo nije disk, već se podatci upisuju u integrirane krugove. Puni naziv glasi Solid State Drive, a vašem računalu donosi niz kvalitetnijih karakteristika od hard diska.

Prednosti SSD u odnosu na HDD

SSD disk trenutno je najbolji mogući odabir između uređaja za pohranu podataka. Neovisno o tome koliko brz HDD imate u računalu, SSD će vam donijeti pravo ubrzanje i poboljšati performanse računala. Neke od njegovih prednosti su:

  • Puno brže čitanje i zapisivanje podataka
  • Otporniji je na kvarove (HDD se često kvari)
  • Tiše radi

Iako je cijenom nešto skuplji, smatrajte razliku u cijeni odličnom investicijom, jer će vam SSD disk uštedjeti znatno vremena prilikom brzog učitavanja svih podataka.

Hibridni diskovi

U nekim računalima, posebice laptopima, nerijetko ćete pronaći hibridne SSHD diskove. Oni su tu kako bi umanjili cijenu uređaja za pohranu podataka i povećali kapacitet, jer je SSD disk velikog kapaciteta i dalje relativno skup. Tako se u hibridnom disku kombinira manji SSD za Windows i neke važne programe, a HDD služi za pohranu podataka. Ovo je trenutno najbolji odabir, dok će se godinama cijena SSD-a spuštati dok ne postane jedini izbor na tržištu.

Trebate li SSD?

Definitivno, da! SSD disk je najbolji odabir ako planirate kupnju ili poboljšanje trenutnog računala. Neovisno o tome koliko su vam brze ostale specifikacije, SSD će unijeti pravo ubrzanje vašeg računala i odmah ćete primijetiti razliku. Danas više nisu pretjerano skupi i možete ih pronaći u raznim trgovinama po odličnim cijenama. Prednost prilikom zamjene starog diska s novim je što koriste jednake ulazno izlazne priključke kao i HDD. Jednostavno uklonite stari i postavite novi, te resetirajte uređaj. Nije potrebna nikakva instalacija, već će računalo samo prepoznati nadogradnju.

Čitajte i sljedeći članak: Spasite važne podatke s diska

Postovi iz iste kategorije: