Napretkom tehnologije kroz posljednih nekoliko godina, napokon je otkrivena novija tehnologija za pohranu podataka koja pruža puno brže zapisivanje, iščitavanje i obradu podataka na računalima. Od samih početaka računala glavna komponenta za pohranu podataka bio je hard disk ili kraćeg naziva HDD.

Njegov napredak u brzini obrade podataka bio je minimalan, no s godinama se je vidio napredak u količini podataka koja se može spremiti na hard disk. Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s nešto novijom tehnologijom i odgovoriti na pitanja što je SSD disk,  koje su njegove prednosti u odnosu na HDD te koji odabrati.

Što je SSD disk?

Solid State Drive je komponenta računala koja je zadužena za pohranu podataka. U odnosu na hard disk koji je za pohranu podataka vrti disk s kojeg se iščitavalo i zapisivalo podatke, SSD disk za pohranu podataka koristi integrirane krugove, s čime se omogućuje puno brža obrada podataka.  Za ugradnju u računalo koristi jednake priključke, pa tako nije potrebno mijenjati ništa od drugih komponenti.

Zbog čega je SSD disk bolja opcija?

Razlika u odnosu na hard disk ima mnogo, a glavne se vide u tome što hard disk koristi mehanički disk s kojeg isčitava podatke i o brzini njegove vrtnje ovisi koliko brzo može zapisivati nove podatke ili iščitavati podatke.  

Ubrzanje diska do velikih brzina je nemoguće i zbog toga su se kreatori kompjuterskih komponenti odlučili potražiti novi način za pohranu podataka, koji neće imati ograničenje u smislu brzine.  Zbog toga su neke od glavnih prednosti koje SSD disk za računala ima:

  • Brza obrada podataka
  • Ubrzanje cijelog računala
  • Kvaliteta i manja vjerojatno za kvar
Solid State Drive je komponenta računala
Solid State Drive je komponenta računala koja je zadužena za pohranu podataka.

Hibridni diskovi za računala

U današnje vrijeme u novijim računalima se i dalje zna nalaziti hard disk, no u kombinaciji sa SSD-om. Takozvani hibridni diskovi ili opcije s dva diska nude prednosti i na SSD disku koji je puno brži se najčešće nalazi sustav, a same aplikacije pohranjuju na hard disku. 

Razlog tome je što su hard diskovi znatno jeftiniji s obzirom na količinu podataka koju mogu pohraniti, pa su idealna opcija za čuvanje podataka, dok je SSD tu da ubrza dizanje sustava i sve operacije u njemu.

Isplati li se kupnja SSD-a?

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan, jer SSD disk nudi razne prednosti u odnosu na hard disk. Nešto veća cijena nadoknađena je s performansama koje nudi i brzinom obrade. Možemo reći da je SSD disk najjeftinija komponenta za koju ćete primijetiti znatno ubrzanje vašeg računala, a ako imate podatke i zbog toga ne želite mijenjati disk, kloniranje hard diska na SSD je odlična opcija za njihov prijenos.

Postovi iz iste kategorije: