Računala su danas mnogima postala osnovni alat za svakodnevni rad. Koriste se na razne načine. Neki ih koriste za pisanje raznih tekstova, neki za razne izračune, neki za rad u brojnim specijaliziranim programima. Bez obzira na koji način se računala koristila, jedno im je zajedničko, a to je spremanje podataka na disk. 

Disk je komponenta računala koja služi za pohranu podataka svih vrsta: 

  • Raznih tekstualnih datoteka
  • Videozapisa
  • Glazbenih datoteka
  • Fotografija itd.

Upravo ti podaci su mnogima najvredniji dio računala i trude ih se sačuvati na razne načine. No, ima i onih koji to ne čine pa će im u nekom trenutku zatrebati spašavanje podataka iz diska.

Programi za samostalno spašavanje

Mnogi će nakon što ustanove da je došlo do kvara diska, bilo hardverskog ili softverskog, prvo pokušati sami riješiti problem. Samostalno spašavanje podataka s diska moguće je pomoću brojnih specijaliziranih programa koji se mogu pronaći i preuzeti putem interneta. Neki su besplatni, a neke je potrebno platiti. No, oni vam ne mogu ponuditi nikakvo jamstvo da ćete pomoću njih uspjeti spasite sve podatke, ili čak i samo neke od podataka. Sve ovisi o složenosti kvara.

Profesionalci mogu lakše vratiti podatke

Ako spašavanje podataka s diska povjerite profesionalcima, odnosno tvrtkama koje se time primarno bave, možete se ipak nadati nešto boljim konačnim rezultatima. Tvrtke koje se time bave posjeduju i posebne uređaje i naprave pomoću kojih mogu bolje pregledati disk te na razne načine pokušati izvući podatke s njega. 

Naravno, u određenim slučajevima je kvar diska toliko složen da vam čak niti usluge ovakvih profesionalnih tvrtki ne mogu pomoći, što bi značilo da su vaši podaci bespovratno izgubljeni.

Čitajte i sljedeći članak: Kloniranjem diska do identične kopije

Glavna preduvjet kako biste uspješno napravili kloniranje diska računala je da osigurate još jedan rezervni disk.

Izbjegnite potrebu za spašavanjem podataka

Kako vam u budućnosti ne bi zatrebalo spašavanje podataka s diska, možete učiniti neke stvari za prevenciju. Glavni savjet je da redovito radite sigurnosne kopije podataka koje pohranite na neko drugo mjesto, primjerice neki drugi disk ili u oblak, što je još bolja opcija jer su vam podaci tako dostupni u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta. 

Primijetite li da vam se disk proizvodi čudne zvukove, da je sporiji nego inače i slično, pokrenite neki od programa za detekciju grešaka te ga pokušajte popraviti i prije nego dođe do gubitka podataka.

Ako trebate migrirati podatke na novi disk ili samo želite imati sigurnosnu kopiju podataka, možete klonirati svoj disk. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: