Svi korisnici koji duže vrijeme rade na jednom računalu već imaju na njemu instalirane sve potrebne programe, podešene sve potrebne postavke u programima, imaju svoje pohranjene slike, videozapise i ostalo. A vjerojatno se ponekad i zapitaju što bi se dogodilo da dođe do nekog kvara diska. Ili jednostavno uvijek odgađaju kupnju novog diska zbog toga što ne žele izgubiti sve podatke ili sve instalirane programe i slično.

No, rješenje je zapravo vrlo jednostavno, a to je postupak kloniranja diska. On će napraviti upravo to. Preseliti sve podatke, programe i postavke s jednom diska na drugi i tako ćete dobiti identičnu kopiju.

Osnovni preduvjeti za kloniranje diska

Glavna preduvjet kako biste uspješno napravili kloniranje diska računala je da osigurate još jedan rezervni disk. Najbolje bi svakako bilo da je on istog ili većeg kapaciteta nego onaj kojeg želite klonirati. Ako imate stolno računalo i u njemu već imate ugrađena dva diska, onda proces možete odmah započeti.

Kloniranje diska
Kloniranje diska je preseliti sve podatke, programe i postavke s jednom diska na drugi i tako ćete dobiti identičnu kopiju.

No, ako imate prijenosno računalo, a u njemu imate mjesta samo za jedan disk, onda ćete za kloniranje diska morati još jedan spojiti putem USB priključka. Ovisno o vrsti vanjskog diska, možda će vam još biti potreban i SATA-USB kabel.

Programi za stvaranje identične kopije diska

Danas se na tržištu mogu pronaći brojni programi za kloniranje diska pomoću kojih ćete vrlo brzo obaviti cijeli proces. Većina njih vam nudi dvije opcije:

  • Kloniranje podataka direktno s jednog diska na drugi
  • Kloniranje podataka u tzv. sliku u kojoj je sve komprimirano

Za ovu prvu opciju se odlučite ako odmah želite klonirati sve podatke i da ih odmah imate spremne za korištenje na drugom mjestu. A druga opcija je dobra ako u početku samo želite napraviti sigurnosnu kopiju svih podataka s jednog diska te ih po potrebi u neko vrijeme otvoriti na nekom drugom disku.

Profesionalci za pomoć pri prebacivanju podataka 

Smatrate li da ipak niste dovoljni informatički pismeni da sami napravite postupak kloniranja diska, uvijek se možete obratiti nekoj specijaliziranoj informatičkoj tvrtki. Oni vam mogu doći kući pomoći oko tog postupka, ili im odnesite samo svoj disk kojeg želite klonirati ili cijelo kućište. Oni će vam u većini slučajeva taj posao završiti za svega nekoliko sati te ćete vrlo brzo imati sve potrebne podatke i postavke s jednog diska prebačene na drugi. 

Postovi iz iste kategorije: