Krovni nosači za auto se koriste za prijevoz razne prtljage

Ako se često borite s manjkom prostora u automobilu ili morate prevoziti razne velike predmete u autu, krovni nosači su idealno rješenje vašeg problema. Kao stvoreni su za duga putovanja na koja se nosi velika količina prtljage ili za prijevoz bicikala, skija i neke druge sportske opreme koju često nosite sa sobom.

Iako se čini da se krovni nosači za auto mogu jednostavno kupiti, ipak morate obratiti pozornost na neke stvari. U nastavku pročitajte kako odabrati krovne nosače za vaš auto, kako ih najbolje iskoristiti i zašto vam sigurnost prilikom vožnje uvijek mora biti na prvom mjestu.

Krovni nosači za auto
Krovni nosači za auto služe za sigurno i jednostavno pričvršćivanje nosača, poput krovne kutije

Vrste auto krovnih nosača

Prilikom biranja krovnih nosača morate provjeriti koji krovni nosači odgovaraju vašem automobilu. Prva stvar po kojoj se krovni nosači razlikuju je tip montaže, a to opet ovisi o vrsti krova na autu. Postoje klasični krovovi, oni sa žlijebom ili fiksnim točkama i oni s nosačima. Svaka vrsta krova zahtijeva drugačiju montažu.

Za biranje nosača bitna je i njihova namjena pa se mogu odabrati univerzalni krovni nosači za auto ili oni s posebnom namjenom. Univerzalni krovni nosači se koriste za prijevoz razne prtljage, a na njih se mogu pričvrstiti i:

  • krovne kutije
  • nosači za bicikle 
  • skije
  • i slično. 

Modeli krovnih nosača koji su namijenjeni prijevozu samo jedne vrste prtljage imaju veću nosivost i sigurniji su, ali mogu prevoziti samo teret za kojeg su namijenjeni, primjerice nosači za skije ili bicikle.

Kod biranja krovnih nosača obratite pozornost i na materijal od kojih su izrađeni jer će vaše ulaganje biti puno isplativije ako kupite nosače napravljene od čvrstog materijala koji će odolijevati vremenskim uvjetima. Ujedno je to i sigurnije rješenje jer će imati veću nosivost.

Pročitajte i sljedeći članak: Lanci za snijeg su zimska obuća vašeg vozila

Nekoliko savjeta za kupnju krovnih nosača za auto

Uvijek obratite pozornost na oznaku nosivosti i budite sigurni da je to dovoljno za teret koji prevozite. Većina krovnih nosača ima nosivost od 100 kg, ali ako imate teretni automobil bolje je odabrati dvostruko veću nosivost, jer nikada ne možete biti sigurni koliko teški teret ćete jednom trebati voziti.

Video: Univerzalni krovni nosači Nordrive

Birajte materijale koji dobro podnose visoke i niske temperature. Odličan izbor su krovni nosači za auto od titana, čelika ili aluminijskih legura jer je riječ o nosačima koji su jako lagano, a izuzetno čvrsti.

Izaberite nosače koji su obloženi gumom s donje strane jer će sigurnije prianjati uz krov vašeg automobila. Ako često prevozite neki dragocjeni teret, uložite u kvalitetne nosače s bravom i spriječite nestanak vaših dragocjenosti.

Postovi iz iste kategorije: