Vrijeme za zamjenu hladnjaka klime

Dolazak toplog vremena, posebice visokih ljetnih temperatura, nekada prije je za vozače automobila bilo poprilično nezgodno. Jedini način na koji su se mogli rashladiti u svojim vrućim automobilima bilo je otvaranje prozora. No, to i nije bilo značajno poboljšanje, s obzirom da je onda u automobil ulazio taj topli zrak.

Srećom za sve vozače, tehnologija je uznapredovala pa je auto klima danas gotovo serijski dio u mnogim automobilima. Kako bi sve dobro funkcioniralo, potrebno je da redovito provjeravate rad tog sustava, a najčešći kvar je vezan za hladnjak klime u automobilu. No, on se također može jednostavno zamijeniti pa nećete dugo biti bez hladnog zraka.

Općenito o hladnjaku klime

Hladnjak klime u automobilu se često naziva i kondenzator klime. Služi kako bi se plin freon, koji je zadužen za rashlađivanje zraka, pretvorio iz plinovitog u tekuće stanje. Na većini automobila postavljen je ispred ili u neposrednoj blizini hladnjaka rashladne tekućine motora, iza prednje maske automobila. Upravo zbog toga je često izložen vanjskim utjecajima, zbog čega može doći do njegovog kvara.

Održavanje dijelova sustava klime automobila
Hladnjak klime ili kondenzator klime

Probušen automobilski hladnjak klime znači da čak i ako klimu ponovo napunite plinom, ona će prestati raditi nakon par dana. Mnogi rade grešku i ponovo je idu puniti plinom, dok problem često leži u neispravnom hladnjaku klime automobila.

Pročitajte i sljedeči članak: Presvlake za auto za zaštitu interijera

Vrijeme za zamjenu hladnjaka klime

Hladnjak klime u automobilu se u određenim slučajevima može zakrpati. No, kada postane porozan, odnosno kada su mu ćelije već poprilično istrošene, onda ga je potrebno zamijeniti. Ako se to ne učini, vrlo brzo će plin početi curiti na tim mjestima.

Možete ga pronaći u brojnim trgovinama s autodijelovima, a možete i kupiti hladnjak klime automobila online. On se kupuje ovisno o marki automobila. Cijene variraju, no ovaj dio automobila je relativno dugotrajan tako da kada ga jednom zamijenite, dugo vremena ne biste trebali imati problema.

Održavanje dijelova sustava klime automobila

Kada je u pitanju hladnjak klime automobila, postoji vrlo jednostavan način za njegovo održavanje kako bi vas dugo služio. Tijekom zime na cestama ima puno soli koje ga mogu nagrizati. Zato se nakon zimske sezone preporučuje da ga svakako dobro isperete vodom. To možete napraviti i sami ili se jednostavno zaputite u neku autopraonicu.

Prilikom kupnje motorističke kacige Nolan morate prvo obratiti pažnju na njenu udobnost.  Čitajte više …

Autoelektrika će udahnuti život elektroničkim uređajima u autu. Iako često automobile koncipiramo kao mehanizme isključivo od metala, opruga i poluga, svi dobro znamo da automobili koriste struju. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: