Automobili s dizelskim i benzinskim motorima se dosta razlikuju po pitanju ispušnog sustava. Dizelski motori su oduvijek poznati kao nešto veći zagađivači okoliša. Upravo zbog toga, proizvođači uvijek moraju uložiti više napora u stvaranje učinkovitog ispušnog sustava kod automobila s dizelskim motorom. U te svrhe koriste se razni autodijelovi, ali jedan od najvažnijih autodijelova je EGR ventil. Iako se nalazi u automobilima s jednom i drugom vrstom motora, ipak je važniji kod onih s dizelskim motorom.

Jedan od najvažnijih autodijelova je EGR ventil.

Naravno, zbog toga se kod njih i češće kvari i dođe do njegovog začepljenja zbog čađe. No, u većini slučajeva ćete ga moći očistiti i nastaviti dalje.

Povrat ispušnih plinova

Automobilski EGR ventil je zaslužan za recirkulaciju, odnosno povrat ispušnih plinova. Osnovna ideja EGR ventila u automobilu je da se pomoću njega jedan dio ispušnih plinova vraća te se smanjuje temperatura izgaranja. Na taj način se dosta smanjuje sadržaj kancerogenih dušičnih oksida koji bi mogli izaći u okoliš. 

EGR ventil kod novijih automobila je postao neophodan dio jer bez njega proizvođači ne mogu zadovoljiti propisane norme Euro 5 i Euro 6, odnosno ne mogu prodavati svoje automobile na određenom tržištu.

Začepljen EGR ventil

EGR ventil se zbog određenih stvari može začepiti. Najčešći uzrok začepljenja je česta vožnja na kratkim relacijama, posebice po gradu. Tada se EGR ventil teško može sam regenerirati. Također, tri su najčešća simptoma po kojima možete prepoznati začepljenje EGR ventila u automobilu:

  • U kabini se osjeti miris ispušnih plinova
  • Osjetan pad snage motora
  • Automobil podrhtava u leru
  • Povećana potrošnja goriva

U slučaju da osjetite nešto od sljedećeg, svakako što prije posjetite automehaničara kako bi on provjerio njegovo stanje. 

Zamjena autodijelova

Prvi korak u rješavanja kvara EGR ventila bit će pokušaj njegovog čišćenja. To se preporučuje obaviti kod nekog autoservisera koji za to ima sve potrebne alate. U većini slučajeva, to bi trebalo riješiti problem te biste trebati biti mirni s održavanjem nešto duže. No, ponekad se na njemu nakupi toliko čađe da čak niti njegovo čišćenje nije dovoljno učinkovito. U tom slučaju, potrebno ga je zamijeniti.

U brojnim trgovinama s autodijelovima, bilo je da riječ o fizičkim ili web trgovinama, možete pronaći zamjenski EGR ventil. Proizvode ih razne tvrtke te se razlikuju po cijenama. Imajte na umu da su namijenjeni točno određenom modelu automobila pa pripazite prilikom kupnje.

katalizator za auto

Katalizator je važna komponenta ispušnog sustava

Ispušni sustav automobila vrlo je važan za funkcioniranj cijelog vozila. On se sastoji od raznih komponenti koje služe za smanjivanje onečišćenja zraka do kojeg dolazi zbog ispuštanja ispušnih plinova tijekom vožnje.

Postovi iz iste kategorije: