Moderni automobili puni su elektroničkih uređaja. Brojni proizvođači automobila se tako danas hvale s uvođenjem raznih naprednih uređaja koji olakšavaju vožnju, povećavaju sigurnost, a neki jednostavno daju bolji ugođaj vožnje. No, kako bi ti uređaji mogli ispravno raditi, potrebna im je električna energija. Za to je uglavnom zaslužan akumulator.

Problem nastaje kada dođe do kvara nekog od tih uređaja. Grana autoindustrije koja se bavi popravcima elektroničkih uređaja naziva se autoelektrika. Autoelektričari koriste razne alate kako bi ustanovili gdje je kvar nastao, a nakon toga kako bi ga i popravili.

Stari i novi alati koje koristi autoelektričari

Autoelektrika spada u onaj dio autoindustrije koji se neprestano razvija. To i ne čudi s obzirom na neprestani rast tehnologije i na brojne uređaje koji se danas ugrađuju u automobile. Stoga se danas autoelektričari služe nekim osnovnim alatima pomoću kojih mogu ispitati određene komponente u automobilu, ali i raznim naprednim alatima koji im omogućavaju detaljnije istraživanje u potrazi za kvarom.

Često je prvi korak u pronalasku kvara ispitivanje napona pojedinih komponenti u pokušaju otkrivanja one koja ne daje znakove života i čija zamjena će često biti način rješavanja kvara.

Auto dijagnostika

Kada je u pitanju autoelektrika, jedan od uređaja koji se vrlo često koristi je tzv. auto dijagnostika. Ona dolazi u mnogo oblika, ali uglavnom je riječ o uređaju koji se spaja na glavno računalo automobila te koji od njega prikuplja podatke o mogućim kvarovima. Autoelektričar će na temelju dobivenih podataka moći puno lakše i brže identificirati problematičnu komponentu i po potrebi je zamijeniti. 

Zamjena pokvarenih komponenti

Ako je autoelektrika otkrila kvar, najčešće se taj kvar može riješiti isključivo zamjenom pokvarene komponente. Danas postoje brojne trgovine s autodijelovima u kojima možete pronaći nove komponente. Ponekad su to sitnice, poput raznih senzora ili prekidača, no u pojedinim slučajevima ćete morati mijenjati i veće dijelove, poput alternatora, pumpi, upravljačkih uređaja i slično. 

U tom slučaju, vrlo je bitno da kupite odgovarajući model, s obzirom da su određeni autodijelovi namijenjeni točno određenom modelu automobila. Kupujete li preko interneta, obično ćete uz svaki takav proizvod pronaći i detalje za koje marke i modele vozila je određeni dio namijenjen pa ne biste trebali imati problema s odabirom.

Bregasta osovina je centralni dio vašeg vozila. Neki dijelovi prisutni su i u novim i u starim automobilima, a jedan od najpoznatijih dijelova je bregasta osovina. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: