Automatska auto klima

U prošlosti se auto klima smatrala luksuzom te su samo skuplji i noviji automobili imali ugrađenu ovu značajku. Danas se ipak situacija promijenila pa je gotovo svaki automobil posjeduje. Nužnost njezinog posjedovanja posebno se primjećuje tijekom jako toplih ljetnih dana kada je svima poterbno hlađenje i predah tijekom ljetne vožnje. I to bez obzira radi li se o dugoj vožnji za odlazak na odmor ili o svakodnevnoj vožnji od kuće do posla. 

Zbog toga se danas nalazi ugrađena u gotovo svakom novo kupljenom automobilu koji se može pronaći na tržištu.

Za koju vrstu auto klime se odlučiti

Razvojem i početkom njezinog masovnijeg korištenja, auto klima se može podijeliti na dvije osnovne vrste:

  • Automatska
  • Ručna

Automatska auto klima je ona koja samostalno, putem računala, određuje idealnu temperaturu u automobilu, dok kod ručne (mehaničke) vozač ručno upravlja njezinim radom, odnosno sam podešava željenu temperaturu i ostale parametre poput smjera puhanja, jačine puhanja i slično. 

Kod novijih automobila ugrađena je automatska, dok je kod starijih često prisutna ručna auto klima. Ukoliko je ne posjedujete, a želite je, stručnjaci savjetuju kako je automatska naprednija, ali i skuplja za kupnju i postavljanje. Izbor je ponovno na vama i vašim željama, potrebama i mogućnostima.

Nužnost održavanja za svjež zrak u automobilu

Kao i kod kućnih klimatizacijskih uređaja i kod onih u autu potrebno je redovito održavanje kako bi što duže trajali i optimalno radili. Jedan od najčešćih problema do kojih dolazi kod ovog dijela automobila je nedovoljno jako i brzo hlađenje i grijanje koje sugerira da je potrebno napuniti auto klimu plinom. 

Auto klima
Auto klima uređaji postali su praktički obavezan dio opreme svakog novijeg automobila

Stručnjaci savjetuju da se punjenje klime u autu napravi svake dvije godine ili nakon prijeđenih 15 000 kilometara kako biste bili sigurni da je s njom sve u redu. Osim punjenja, važno je napraviti i redoviti servis auto klime kojim se uklanjaju nečistoće i vlaga kako bi ona nesmetano radila.

Pročitajte ovaj članak: EGR ventil kao važan dio ispušnog sustava auta

EGR ventil u automobilu se počeo ugrađivati tek u posljednjih nekoliko godina. Riječ je o kratici Exhaust Gas Recirculation, što bi se odnosilo na recirkulaciju ispušnih plinova. Važno je napomenuti da se EGR ventil ugrađuje u automobile s dizelskim i benzinskim motorom.

Ne zaboravite klimu zimi

Nastavno na potrebu za redovitim servisiranjem i čišćenjem, važno je napomenuti i do da auto klimu ne treba zaboraviti ni tijekom zime. Naime, stručnjaci savjetuju da bi ju bilo dobro upaliti barem jednom mjesečno kako bi funkcionirala dobro te kako vas ne bi iznevjerila baš onda kad ju budete trebali. 

Uz navedeno, ključna su i redovita punjenja kao i njezin cjelokupni servis kada primijetite da više ne hladi onako dobro kao prije.

Pročitajte i članak koji će vam objasniti Različite vrste auto ventilatora.

Postovi iz iste kategorije: