Živeći u dinamičnom i vrlo zahtjevnom vremenu, nerijetko smo skloni sva stanja sniženog raspoloženja, odnosno razdoblja neraspoloženja, tuge i anksioznosti nazivati depresijom, no ona to nipošto nije, već se radi o ozbiljnoj dijagnozi koju postavljaju liječnici. Naime, depresija je poremećaj raspoloženja koji se manifestira u nemogućnosti pojedinca da uživa u ugodnim stvarima i aktivnostima, a čiji simptomi traju najmanje dva tjedna. 

Depresija je poremećaj raspoloženja koji se manifestira u nemogućnosti pojedinca da uživa u ugodnim stvarima i aktivnostima, a čiji simptomi traju najmanje dva tjedna. 

Sve ostale pojave sličnih simptoma nazivaju se depresivnim stanjima te su samo epizode koje se ne pojavljuju učestalo. Upravo je zbog toga vrlo je važno smatrati je ozbiljnim kliničkim stanjem i na vrijeme potražiti stručnu pomoć.

Kada depresivna epizoda prelazi u kronično stanje

S obzirom na to da depresivna stanja, kao što je ranije navedeno, traju znatno duže i nerijetko su njihovi simptomi mnogo blaži, važno je znati koji su to simptomi depresije kao kliničkog stanja, uzimajući u obzir njihovo trajanje od najmanje dva tjedna. Stručnjaci navode kako je depresija prisutna kod onih koji imaju neke od sljedećih simptoma:

  • Snižen apetit
  • Manjak energije
  • Nesanica ili velika potreba za snom
  • Značajna tjeskoba
  • Nemir
  • Problemi s koncentracijom
  • Osjećaj bezvrijednosti i beznađa
  • Misli o samoizljeđivanju
  • Suicidalne misli

S obzirom na ozbiljnost ovog poremećaja, od velike je važnosti na vrijeme prepoznati ove simptome kako bi pacijent na vrijeme krenuo s liječenjem.

Čitajte i sljedeći članak: Od bakterije do eliksira mladosti

dna od najčešćih i najpopularnijih estetskih korekcija kod žena i muškaraca svakako je pomlađivanje s botoxom. Botoks je zapravo, što je i dalje vrlo nepoznato, zapravo ekstrakt bakterije koja djeluje na način da djelomično paralizira mišiće na koje se primjenjuje. 

Eksterni i interni uzroci depresije

Malo je poznato da na razvoj depresije utječu i genetski faktori, dok je poznatije da na njezin razvoj utječu razne stresne situacije koje pojedinac može doživjeti tijekom svog života ili u određenom trenutku života. Osim genetskih i traumatskih faktora, na razvoj ove bolesti utječe i niz drugih vanjskih faktora kao što je konzumacija alkohola i/ili droga, nezaposlenost, nepravilna prehrana, nedovoljno bavljenje tjelesnom aktivnošću ili pak fizičke bolesti.

Neovisno o tome što je okidač za razvoj depresije, ona pogađa sve dobne skupine, a neka specifična iskustva poput poroda dodatno doprinose njezinom razvoju pa se tada razvija postporođajna depresija.

Rješenje za depresiju

Iako je depresija vrlo stigmatizirana u društvu, njezino izlječenje ipak je moguće, a sastoji se od suradnje stručnjaka, specijalista psihijatara, oboljelog i njegove obitelji i prijatelja. Kombiniranjem farmakološkog i psihoterapijskog liječenja i uz podršku bliskih ljudi depresija se najbolje liječi, no bitno je naglasiti da se farmakološko liječenje ne smije prekidati nakon uočavanja poboljšanja. 

Farmakološka terapija najčešće se temelji na antidepresivima, najčešće na kombinaciji antidepresiva s različitim djelovanjem kako bi se bolest izliječila, a stanje i kvaliteta života oboljelog popravili. Ako se otkrije na početku, depresija se može dovesti do stanja remisije.

Postovi iz iste kategorije: