internetski certifikati

Certifikati na internetu ključni su za osiguravanje sigurnosti podataka i prijenosa komunikacije između servera i korisnika. Oni omogućuju šifriranje podataka između korisnika i web stranice, čime se osigurava povjerljivost i integritet informacija. 

Osim sigurnosti, internetski certifikati igraju važnu ulogu u izgradnji povjerenja korisnika, povećanju SEO rangiranja i usklađivanju s pravnim zahtjevima. Imate li neku web trgovinu, vrlo je važno da je na neki način dodatno osigurate, primjerice uz SSL certifikat. U ovom članku, istražit ćemo različite vrste, njihov značaj za sigurnost te proces njihove implementacije na web stranice.

Vrste certifikata na internetu

Danas se mogu odabrati različiti certifikati na internetu koje možete postaviti na svoje web stranice. Svaki ima svoje specifične karakteristike i namjene. Najosnovnija vrsta su Domain Validation (DV) certifikati, koji potvrđuju vlasništvo nad domenom. Ovi internetski certifikati su jednostavni za dobivanje i često se koriste za:

  • Osobne web stranice
  • Blogove
certifikati na internetu jednostavni za dobivanje
Najosnovniji certifikati na internetu su Domain Validation (DV) certifikati, koji potvrđuju vlasništvo nad domenom i su jednostavni za dobivanje.

Organization Validation (OV) certifikati nude višu razinu sigurnosti jer uključuju provjeru autentičnosti organizacije koja traži certifikat. Extended Validation (EV) certifikati pružaju najvišu razinu sigurnosti i povjerenja jer zahtijevaju detaljnu provjeru organizacije. Web stranice koje ih posjeduju prikazuju zelenu traku s nazivom organizacije u adresnoj traci preglednika, što dodatno uvjerava korisnike u njihovu sigurnost. 

Značaj internetskih certifikata za sigurnost

Internetski certifikati su temelj sigurnosti na internetu. Oni omogućuju šifriranje podataka, što znači da su podaci poslani između korisnika i web stranice zaštićeni od presretanja i manipulacije. To je posebno važno za osjetljive informacije poput:

  • Lozinki
  • Brojeva kreditnih kartica
  • Osobnih podataka

Oni također omogućuju autentifikaciju, potvrđujući identitet web stranice i osiguravajući korisnicima da komuniciraju s legitimnom web stranicom, a ne sa zlonamjernim entitetom. Uz to, ako neka stranica posjeduje SSL certifikat, to poboljšava njeno SEO rangiranje na pretraživačima poput Googlea, jer pretraživači favoriziraju sigurne web stranice. 

Implementacija internetskih certifikata

Implementacija internetskih certifikata na web stranicu uključuje nekoliko koraka. Prvi korak je odabir odgovarajućeg certifikata ovisno o potrebama vaše web stranice. Nakon toga, trebate generirati CSR (Certificate Signing Request), koji uključuje ključne informacije o vašoj domeni i organizaciji. CSR se zatim šalje izdavatelju certifikata (CA) koji provjerava podatke i izdaje ga. 

Zahtjev za potpisivanje certifikata – CSR (Certificate Signing Request)

Nakon dobivanja, trebate ga instalirati na svoj server. Proces instalacije može varirati ovisno o vrsti servera i pružatelju hostinga, ali obično uključuje učitavanje certifikata i privatnog ključa te konfiguraciju servera da koristi novi certifikat.

Postovi iz iste kategorije: