Jedan od ključnih dijelova svakog automobila, bez kojeg on ne bi mogao biti funkcionalan, je svakako i bregasta osovina. Ona osim zanimljivog naziva ima i zanimljiv izgled po kojem je i dobila ime. Osovina je prepuna bregova i zavoja koji motoru automobila pružaju mogućnost neometanog rada i u najtežim okolnostima. Ona je vrlo bitan dio svakog auta pa morate voditi brigu o njoj.

Čemu služi bregasta osovina?

Bregasta osovina izgleda prilično jednostavno, ali njena osnovna značajka je mnogo bitnija nego što se čini na prvi pogled. Ona je ustvari čelični valjak na vrhu kojeg se nalazi pogonski kotač i smještena je u glavi motora. Njen smještaj opisuje njenu važnost jer je glava motora najbitniji dio svakog automobila.

Bregasta osovina
Bregasta osovina izgleda prilično jednostavno, ali njena osnovna značajka je mnogo bitnija nego što se čini na prvi pogled.

U radu motora bregasta osovina auta blisko surađuje sa zupčastim remenom, još jednim krucijalnim dijelom motora. Budite oprezni i vodite brigu o njima kako bi godinama uživali u bezbrižnoj i ugodnoj vožnji.

Služi za bolje performanse vozila

S obzirom na to da bregasta osovina automobila služi za:

  • kontrolu otvaranja
  • kontrolu zatvaranja ventila
  • kontroliranja protoka goriva i zraka u cilindrima 

Ona je ključna za stvaranje boljih performansi tijekom vožnje i za smanjivanje kvarova motora. Zato je bitno da je tretirate ispravno i da redovno provjeravate motor kod mehaničara. To je odličan način za sprečavanje većih i skupljih kvarova.

Redovna briga oko osovine

Ako želite ugodnu vožnju i dobre performanse motora morate voditi brigu o bregastoj osovini redovnim mijenjanjem motornog ulja koji će ju održati podmazanom i filtera koji će spriječiti nakupljanje nečistoća. Ako ćete voditi brigu o njoj imat ćete auto koji vozi “kao podmazan” i koji možete iskoristiti do punog potencijala. 

Tuniranje bregaste osovine

Želite li poboljšati rad auta možete to učiniti tuniranjem bregaste osovine. Tuniranjem se poboljšava njen rad, a poboljšanjem njenog rada poboljšat će se performanse rada samog auta. Poboljšavanje se provodi procesom “tuninga” što zapravo znači da se bregasta osovina mehanički obrađuje kako bi bila još funkcionalnija.

Osim mehaničkog tuninga postoji i softversko rješenje za poboljšanje njenih performansa, ali bez obzira na to na koji se odlučite svakako je najbolje da se obratite specijalistu za tuning jer oštećenje bregaste osovine od strane neiskusnih mehaničara može biti nepovratno.

Auto dijelovi dostupni na internetu

Ako vam je potrebna bregasta osovina ili neki drugi dio automobila, naš savjet je da birate online trgovine. Jedna od najpoznatijih na našim prostorima je web trgovina Silux, u kojoj su auto dijelovi dostupni za razne modele automobila, po odličnim cijenama.

Očistite EGR ventil od čađe. Simptomi začađenja: podrhtavanje u leru, pad snage motora i miris ispušnih plinova u kabini. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: