Lanci za snijeg

Snježni uvjeti na cesti mogu biti vrlo opasni, osobito za neiskusne vozače. Zbog toga je zakonom propisano da se početkom hladnog vremena ljetne gume zamjenjuju zimskima, a to započinje čim temperatura zraka dosegne 7 stupnjeva Celzijusa, tj. od 15. studenog do 15.travnja.

U slučaju da zimske gume niste zamijenili na vrijeme lanci za snijeg postaju vaša obvezna oprema koju morate imati u prtljažniku automobila, ali samo na određenim dionicama. Ako nikada niste postavljali lance za snijeg trebali bi to učiniti prije odlaska na put jer ih je na snijegom prekrivenoj cesti još teže postaviti.

Kako izabrati i postaviti najbolje lance za snijeg?

Prvo što morate učiniti prije kupnje lanaca za snijeg je provjeriti dimenzije vaših guma jer one moraju u potpunosti odgovarati dimenzijama lanaca kako bi dobro obavljali svoju funkciju. Kao što smo ranije naveli, lanci za snijeg nisu jednostavni za postavljanje i trebali bi prvo postaviti lance kod kuće jer ih je na hladnoći i snijegu bez prakse vrlo teško postaviti. 

Obavezno imajte debele rukavice u prtljažniku s lancima jer ćete inače dobiti ozebline na rukama. Uz rukavice spremite i neku svjetiljku u slučaju da ćete lance za snijeg morati postavljati po mraku.

Ugradnja lanaca za snijeg na automobil
Lanci za snijeg nisu jednostavni za postavljanje

Najvažnija stvar kod postavljanja lanaca za snijeg jest da ih dobro zategnete jer bi inače mogli oštetiti svoj automobil, osobito blatobran. Ne bi bilo loše niti da skinete naplatke kad ih krenete koristiti jer i naplatci se mogu lako oštetiti lancima.

Ako ste na gume postavili lance za snijeg ne smijete voziti brže od 40 km/h i morate biti nježni pri ubrzavanju i usporavanju pa zaboravite na pretjerano stiskanje papučice gasa. Čim primijetite da cesta više nije prekrivena ledom i snijegom odmah skinite lance jer će oštetiti gume i otežati vožnju.

Pročitajte ovaj članak: EGR ventil kao važan dio ispušnog sustava auta

EGR ventil u automobilu se počeo ugrađivati tek u posljednjih nekoliko godina. Riječ je o kratici Exhaust Gas Recirculation, što bi se odnosilo na recirkulaciju ispušnih plinova. Važno je napomenuti da se EGR ventil ugrađuje u automobile s dizelskim i benzinskim motorom.

Lanci za snijeg u drugačijem obliku 

Osim klasičnih lanaca za snijeg, koji se mogu kupiti u širokom rasponu cijena i čija kvaliteta i lakoća postavljanja obično raste s cijenom, na tržištu se mogu pronaći i plastični lanci za snijeg, iako ne u svim trgovinama. Ovakav tip lanaca izrađen je od vrlo izdržljive plastike i ne stvara jako neugodne vibracije kao što to ponekad čine metalni lanci. Isto tako, kod njih nema straha od oštećenja ovjesa jer je riječ o plastici.

Test usporedbe lanaca za snijeg. Koji je najbolji?

Lanci u spreju i čarape

U ponudi su i lanci u spreju koji podižu trakciju guma za više od 30% te smanjuju proklizavanje i put kočenja. 

Najjednostavnija zamjena za lance za snijeg su tzv. čarape za gume koje su vrlo jednostavne za korištenje, ali prilično skuplje. Lako se postavljaju na gume, i to samo u tri koraka, ugodne su za vožnju i pristaju svim vrstama automobila. Ne stvaraju buku tijekom vožnje niti je za njih potrebno skidati naplatke jer ne mogu oštetiti automobil.

Jedan od dijelova auta po kojem se mogu prepoznati ti vlasnici su naplatci. Kako biste ostavili atraktivnost, ali dobili na čvrstoći i izdržljivosti, rješenje je Rimblades zaštita naplataka. Pročitajte više klikom na link.

Postovi iz iste kategorije: