katalizator za auto

Ispušni sustav automobila vrlo je važan za funkcioniranj cijelog vozila. On se sastoji od raznih komponenti koje služe za smanjivanje onečišćenja zraka do kojeg dolazi zbog ispuštanja ispušnih plinova tijekom vožnje. Budući da je automobila sve više, brojne zemlje su odlučile stati na kraj onečišćenjima od auta tako što su uvele stroge norme (tzv. Euro norme) koje proizvođači auta moraju zadovoljiti ako žele da se njihovi modeli prodaju na određenom tržištu.

To je dovelo do toga da su proizvođači morali sve više novca ulagati u ispušni sustav kako bi uspješno zadovoljili sve te norme. On se sastoji od raznih dijelova, a auto katalizator je jedna od njegovih vrlo važnih komponenti.

Osnovno o auto katalizatoru

Kao što je navedeno u uvodu, katalizator za auto je vrlo važna komponenta ispušnog sustava. Njegova zadaća je u što većoj mjeri neutralizirati ispušne plinove koji izlaze iz automobila tijekom vožnje. U automobile se počeli ugrađivati još davne 1986. godine, a od 1993. g. su automobilski katalizatori postali obvezni dio svakog novog modela kako bi se uspješno zadovoljile sve nametnute norme. 

Ispušni sustav automobila vrlo je važan za funkcioniranj cijelog vozila.

Nalazi se uglavnom s prednje strane auta u obliku cijevi te ima kućište koje je izrađeno od metala. Najčešće je oblika cilindra i izoliran je toplinski. Iako se sastoji od više dijelova, najvažniji je katalitički aktivni sloj koji će neutralizirati štetne plinove.

Ostali dijelovi katalizatora za auto

Osim gore spomenutog katalitičkog aktivnog sloja i kućišta, još su 2 važna dijela auto katalizatora:

  • Prijenosnik – u unutrašnjosti izgleda poput saća jer se sastoji od velikog broja kanalića kroz koje struje ispušni plinovi; može biti izrađen od keramike ili metala
  • Srednji sloj – on prekriva cijelu površinu prijenosnika

Ti dijelovi moraju biti potpuno ispravni kako bi katalizator za auto ispravno radio, odnosno kako ne bi dolazilo do prekomjernog onečišćavanja okolišta. Svakako se uvjerite da je on potpuno ispravan prije nego odlazite na tehnički i pristupite eko testu.

kupnja auto katalizatora
Svi važni dijelovi ispušnog sustava automobila mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama.

Kupnja dijelova ispušnog sustava

Svi važni dijelovi ispušnog sustava automobila mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama. Dostupne su razne trgovine s autodijelovima u fizičkom obliku, ali i sve je više online trgovina u kojima također možete pronaći sve što vam je potrebno za vašeg limenog ljubimca.

Svakako dobro provjerite da kupite odgovarajuće autodijelove kako bi se oni mogli postaviti u vaš model automobila. Ako niste sigurni, uvijek se možete raspitati kod prodavača ili vlasnika web trgovine što vam je točno potrebno.

Postovi iz iste kategorije: