nova ogledala automobila

Automobili koje ste mogli vidjeti na cestama prije nekoliko desetaka godina i oni danas se po pitanju dizajna poprilično razlikuju. No, i dalje ima nekih sitnica koje se nisu promijenile. Primjerice, automobili i nekad i danas posjeduju ogledala. Možda se razlikuju dizajnerski, ali ona su i dalje prisutna.

Njihova glavna značajka je da vam osiguraju sigurniju vožnju jer ćete pomoći njih vidjeti što se događa iza vas, ali i sa svake strane vašeg auta. Dostupna su bočna ogledala automobila i jedno unutarnje, a upravo bočna su vrlo važna i trebali biste ih redovito koristiti.

Važnost bočnih ogledala automobila

Bočna ogledala automobila su ona koje se nalaze pričvršćena s lijeve i desne strane vozila. Mogu se razlikovati po dizajnu, ali glavna funkcija im je da prikazuju što se događa s bočnih strana vašeg auta. Kada se parkirate negdje na otvorenom i ako ste u strahu da bi netko mogao zapeti za njih, možete ih preklopiti. Neki modeli auta imaju to riješeno elektronički, dok se kod onih nešto starijih to jednostavno napravi rukom.

Bočna ogledala automobila moraju biti ispravno namještena
Bočna ogledala automobila mogu se razlikovati po dizajnu, ali glavna funkcija im je da prikazuju što se događa s bočnih strana vašeg auta. Kada se parkirate negdje na otvorenom možete ih preklopiti elektronički, dok se kod onih nešto starijih to jednostavno napravi rukom.

No, kako biste bili sigurniji u vožnji, bočna ogledala automobila moraju biti ispravno namještena, jer u suprotnom, neće ispunjavati svoju svrhu.

Namještanje ogledala automobila

Automobilska bočna ogledala treba ispravno namjestiti. To ćete napraviti na sljedeći način:

  • Sjednite u položaj u kojem inače sjedite kada vozite auto
  • Namjestite bočna ogledala auta tako da vidite što veći dio sa svake strane, ali i da vidite svoj auto
  • Kod nekih modela auta se to radi ručno pomoću ručice, dok se kod nekih naprednijih modela auta to radi elektronički

Kada su ispravno namještena, prilikom vožnje trebali biste vidjeti što veći kut sa svake strane. Ipak, nemojte zanemariti činjenicu da je moguće da drugi auto bude u mrtvom kutu pa ga neće vidjeti na bočna ogledala auta. Zato je prije skretanja važno da osim što provjerite bočne retrovizore, okrenete i glavu u smjeru kretanja kako biste se uvjerili da to možete sigurno napraviti.

Kupnja novih autodijelova

Bočni retrovizori auta spadaju u autodijelove koji su skloni oštećenju. Ponekad možete sami zapeti za nešto i oštetiti ih, a ponekad se može dogoditi da netko drugi zapne za njih i ošteti ih. U oba slučaju, morat ćete ih zamijeniti.

Kako pravilno namjestiti bočna ogledala avtomobila?

U trgovinama s autodijelovima moći ćete pronaći nova ogledala automobila, ali ona se razlikuju od proizvođača do proizvođača auta. Zato pripazite da kupite odgovarajuće.

Postovi iz iste kategorije: