Automobil je skup dijelova i svaki od njih ima određenu svrhu. Neki auto dijelovi su neophodni za rad automobila, dok drugi samo služe za bolje uvjete na cesti (brisači, svjetla…) i automobil može voziti i bez njih u određenim uvjetima. Bregasta osovina veoma je važan dio motora automobila i bez njega on ne bi mogao raditi. Čemu služi, na kojem principu radi ovaj automobilski dio i gdje ju kupiti saznajte kroz današnji tekst.

Što je bregasta osovina?

Vjerojatno ste kroz život čuli za pojam bregasta osovina. Bilo da vam je spomenuo neki poznanik ili ste čitali nešto o automobilima, ovaj pojam je veoma važan u automobilskoj industriji. Zbog brjegova od kojih se sastoji ova osovina, kojima je uloga otvarati i zatvarati ventile, došlo je njeno ime. Izgledom podsjeća na čelični valjak koji se sastoji od mnogo brjegova, a na kraju osovine nalazi se pogonski kotač. Sav pogon bregaste osovine se prenosi pomoću lanca ili zupčastog remena, ovisno o automobilu. 

Način rada bregaste osovine

Način rada bregaste osovine automobila veoma je jednostavan. Bregasta osovina se okreće, te njeni brjegovi stišću ventile i guraju ih u centar cilindra. U centru ispušni plinovi koji struje zavaraju prostor kada se ventili vraćaju u poziciju. Kod većine modela dva ventila upravljana su s jednim brijegom, a u slučaju bilo kakvog kvara veoma je važno da što prije napravite izmjenu. Bregasta osovina veoma je bitan dio automobila i o njenom radu ovise i ostali auto dijelovi.

Kvar bregaste osovine

Redovan pregled i servis automobila veoma je važan, jer se kod mnogih dijelova kvar otkriva tek kada prestanu raditi. Kvar kod ove osovine moguće je prepoznati kod snage automobila. U slučaju da motor ne proizvodi dovoljnu snagu, moguće je da se radi o kvaru i da je potrebna nova bregasta osovina. Redovnim podmazivanjem možete produljiti njen vijek trajanja, a filteri kod motora i ulje neophodni su za njegov kvalitetan i dug rad bez problema. Što kvalitetnije ulje za auto i često provjeravanje količine ulja u motoru neophodni su za dugotrajan rad.

Jeftina bregasta osovina za automobil može se kupiti putem interneta. Silux web shop jedan je od najpoznatijih u ovom dijelu Europe i kroz dugogodišnji rad potvrdili su svoje ime i kvalitetu. Jednostavno pronađite bregastu osovinu ili neki drugi auto dio koji vam je potreban, naručite i u svega nekoliko dana paket će doći na vašu adresu!

Udobnija vožnja uz ispravne amortizere. Jedan od najpoznatijih dijelova ovjesa svakako amortizer čije je uloga usporenje i zaustavljanje njihanja cijelog vozila tijekom vožnje, te služi kao prigušnica oprugama.  Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: