Amortizeri automobila spadaju u dijelove automobila koji uvelike utječu na udobnost prilikom vožnje. To se ponajviše osjeti prolaskom po neravnom terenu ili po cestama na kojima ima dosta rupa. Nažalost, na jako mnogo cesta će amortizeri kod auta doći u prvi plan jer je jako puno cesta prepuno raznih dijelova kojima su se ceste povremeno zakrpavale.

Kada su neispravni, možete ih lako zamijeniti posjetom nekoj od automehaničarskih radionica koji će vam to vrlo brzo odraditi. Zamjenske možete kupiti sami ili i taj posao možete prepustiti automehaničaru.

Funkcije amortizera za auto

Amortizeri za auto sastavni su dio svakog modela te imaju mnoštvo funkcija, a neke od značajnijih su:

  • Pomoć pri upravljanju i kočenju
  • Sprječavanje trošenja guma
  • Pomoć u održavanju kontakta guma s cestom
  • Smanjenje trošenja ostalih sustava u vozilu
  • Udobnost pri vožnji zbog smanjenja podizanja, spuštanja i njihanja vozila

Amortizeri automobila ujedno i smanjuju spuštanje prednjeg dijela auta koje se javlja kod naglog kočenja, ali i spuštenje stražnjeg dijela auta koje se javlja pri naglom ubrzavanju.

Sigurnost na cesti uz ispravne autodijelove

Automobilski amortizeri spadaju u autodijelove koje biste trebali redovito kontrolirati i po potrebi mijenjati, kako biste održali sigurnost u vožnji. Stručnjaci preporučuju da ih kontrolirate barem svakih 20 000 km te ih mijenjate barem svakih 80 000 km. Naravno, te brojke su podložne promjenama, ovisno o vrsti vašeg automobila, uvjetima na prometnicama, ali i i samom stilu vožnje. 

Prema nekim istraživanjima, vožnja s istrošenim amortizerima na automobilu produžuje put kočenja za 7 m pri brzini od 100 km na sat. A ta udaljenost može ponekad značiti i razliku između sigurnog zaustavljanja i sudara.

Izmjena dijelova amortizera

Auto amortizeri sastavljeni su od više dijelova koji se mogu zasebno kupiti te nije uvijek potrebna zamjena cijelog dijela. Primjerice, vrlo često se istroše ležajevi amortizera za auto ili zaštitne gumice. Njih također možete kupiti odvojeno pa ćete proći još i jeftinije.

Inače, ako vam je ipak potrebna zamjena kompletnog auto amortizera, možete se odlučiti za originalnu i zamjensku varijantu. S obzirom da je proizvodnja zamjenskih autodijelova uznapredovala i da već nekoliko godina vlada velika konkurencija među proizvođačima istih, možete se bez straha odlučiti za kupnju zamjenskih amortizera za automobil. Cijena im je puno niža od originalnih, a kvaliteta će biti i više nego zadovoljavajuća.

Postovi iz iste kategorije: