Osvjetljenje doma veoma je bitno, kako biste u svakom dijelu dana u određenom prostoru mogli raditi, odmarati se i obavljati druge dnevne zadaće. Osim pozicije samih rasvjetnih tijela, veoma je bitno i to kakve žarulje imate. Osim što će dobar odabir pomoći smanjiti račune, on uvelike može utjecati i na atmosferu u prostoru. A LED žarulje se danas nameću kao najbolji izbor, što se tiče kvalitete rasvjete i dugoročne uštede.

Najveća ušteda u potrošnji električne energije

LED žarulje postale su gotovo pa pravilo što se tiče rasvjete danas. Ipak, cijena jedne LED žarulje i dalje je višestruko veća od cijene štedne ili klasične žarulje, pa neki ljudi i dalje imaju problema s time da si opravdaju trošak ulaganja. 

Pogledate li pak potrošnju klasične i LED žarulje, primijetit ćete kako klasične za istu količinu osvjetljenja koriste i do desetak puta više električne energije. S druge strane, iako nešto bolje od klasičnih, ni štedne žarulje ne mogu se mjeriti s LED varijantom što se tiče potrošnje.

Količina svjetla

Jačina svjetla koju određena klasična žarulja pruža prije se mogla iščitati iz broja vati, pa su se oni koristili kao mjerna jedinica. Ipak, kod LED žarulja omjeri su drugačiji, pa se umjesto vata na pakiranjima ističe nova mjerna jedinica – lumeni. 

Lumeni su mjerna jedinica koja označava količinu svjetlosti koju žarulja proizvodi, te nam omogućuje da međusobno uspoređujemo razne vrste. Tako naprimjer, klasična žarulja od 40 W, ona štedna od 12 W te LED žarulja od 4 W proizvode istu količinu svjetlosti od 450 lumena. Iako uvođenje nove mjerne jedinice može biti zbunjujuće isprva, ovakvim usporedbama lakše možemo istaknuti uštede za istu količinu svjetla.

Odredite boju

Jedna posebnost LED žarulja je u tome što ih se bez problema može naći u bilo kojoj boji. Klasične žarulje poznate su po svom toplom bijelom, gotovo žutom svjetlu, dok one štedne najčešće daju svjetlo hladne, plavo bijele boje. LED žarulje nemaju određenu toplinu svjetla, što znači da je odabir na vama. 

Općeniti savjet je da se za prostorije za odmor i opuštanje koriste varijante koje nude toplije boje, jer je ona manje oštra za oči. S druge strane, prostorije u kojima vam je dobra vidljivost bitna osvijetlite modelim s hladnijim svjetlom.

Stolna svjetla omogućuju ti da podesiš ugođaj u prostoriji na više načina. Pružaju dodatno osvjetljenje gdje je potrebno, a istovremeno prostoriji daju osobnost. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: