retro svjetla

Svjetla igraju ključnu ulogu u stvaranju atmosfere svakog doma. Osim što pružaju funkcionalnu rasvjetu, mogu biti i estetski element koji donosi posebnu čar u prostor. U posljednje vrijeme, retro svjetla su postala popularan izbor za one koji žele unijeti dašak prošlosti u svoje domove. 

Retro stil inspiriran je dizajnom svjetiljki iz prošlih desetljeća, od elegantnih oblika iz 1920-ih do šarenih i zabavnih svjetala iz 1970-ih. Ova svjetla ne samo da podsjećaju na prošla vremena, već i donose toplinu i nostalgiju, stvarajući ugodnu i jedinstvenu atmosferu. U ovom članku istražit ćemo kako ih možete integrirati u svoj dom.

Povijest retro svjetala

Retro svjetla dolaze iz različitih razdoblja 20. stoljeća, svako sa svojim jedinstvenim stilom i karakteristikama. Početkom 20. stoljeća, art deco stil dominirao je dizajnom svjetiljki. Ove svjetiljke karakteriziraju geometrijski oblici, metalik finiši i bogati detalji. Tijekom 1950-ih, dizajn svjetiljki postaje jednostavniji, s naglaskom na funkcionalnost i čiste linije, često inspiriran skandinavskim dizajnom. 

retro svjetla u obliku žarulje
Uobičajeni nazivi za te retro svjetla u obliku žarulje su sljedeći: žarulje Edison, vintage žarulje, antičke žarulje, staromodne žarulje, retro žarulje i žarulje u stilu Edison.

1960-e i 1970-e donose eksploziju boja i neobičnih oblika, od lava lampi do svjetiljki s psihodeličnim uzorcima. Retro svjetla danas predstavljaju povratak tim stilovima, kombinirajući klasični dizajn s modernim tehnologijama, poput LED žarulja i LED unutranja svjetla koja su energetski učinkovitija.

Kako odabrati rasvjetu za vaš dom

Odabir retro svjetala može biti izazovan, ali uz nekoliko savjeta, lako možete pronaći idealne komade za svoj prostor. Prvo, razmotrite stil vašeg doma. Ako imate minimalistički interijer, svjetiljke iz 1950-ih s jednostavnim linijama mogu biti savršen izbor. Za one s eklektičnim ukusom, svjetiljke iz 1960-ih i 1970-ih s odvažnim bojama i neobičnim oblicima mogu unijeti potrebnu živost. Također, razmislite o funkcionalnosti:

  • Stolne lampe
  • Podne lampe
  • Zidne svjetiljke 
  • Visilice
Jedan od ugodnijih shopping izleta u nišnu trgovinu retro svjetlima…

Svaka od njih ima svoju ulogu u različitim dijelovima doma.

Postovi iz iste kategorije: