Proljev kod pasa

Svaki vlasnik psa barem je jednom bio u situaciji kada njegov pas ima proljev. Osim što je neugodna i za psa iscrpljujuća pojava, proljev kod pasa može biti indikator različitih zdravstvenih i drugih problema zbog čega je vrlo važno pratiti stanje psa i na vrijeme posjetiti veterinara kako ne bi došlo do još većih problema i nastanka ozbiljnih bolesti. 

Kako biste prevenirali sve navedeno, kada primijetite takvu pojavu, obratite pozornost i na simptome poput gubitka apetita i težine, povišene tjelesne temperature, bolova u abdomenu i slično.

Najčešći uzroci ovog problema kod pasa

Kada govorimo o ovoj neugodnoj pojavi za psa, uzroci za isti su mnogobrojni od onih da je to samo trenutna reakcija na hranu ili promjenu klime, do onih kada je proljev kod pasa simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Kao neki od najčešćih uzroka navode se:

  • stres
  • nagla promjena prehrane
  • uzimanje pokvarene hrane ili smeća
  • virusna, bakterijska ili parazitska infekcija

Bez obzira sumnjate li na to da je vaš pas bio pod stresom ili je pak uzeo pokvarenu hranu, odlazak kod veterinara je obvezan te je on jedina osoba koja vam sa sigurnošću može potvrditi što se događa s vašim psom.

Proljev kod pasa i kako ga brzo liječiti kod kuće.

Koraci prve pomoći kod proljeva kod pasa

Nakon što ste zbog proljeva kod psa svog ljubimca odveli na pregled kod veterinara, slijedi razdoblje kućne njege i poduzimanja svih potrebnih koraka kako bi se psu olakšalo i kako bi se što prije oporavio. 

Odlazak k veterinaru je protreban kod proljeva kod pasa.
Proljev kod pasa simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Odlazak kod veterinara je obvezan te on vam sa sigurnošću može potvrditi što se događa s vašim psom.

U korake kućne njege spadaju: hidratacija psa, odnosno dostupnost svježe vode, izbjegavanje hranjenja psa 12 do 24 sata dok traje proljev te odmor koji je ključan kako bi se tijelo psa oporavilo.

Uspostavljanje normalne stolice

Iako smo prethodno naveli da se tijekom trajanja proljeva kod pasa treba pridržavati uputa o nehranjenju, ipak postoje određene namirnice koje potiču vraćanje normalne stolice, a neke od njih su:

  • voda u kojoj se kuhala riža
  • bijela riža i krumpir s korom kao odličan izvor vlakana i ugljikohidrata
  • jogurt kao odličan izvor proteina i zdravih bakterija
  • kuhana jaja i piletina (bez kože i kostiju) kao odličan izvor proteina
  • pseća hrana namijenjena za konzumiranje tijekom probavnih smetnji

Za koju god opciju se odlučili, prije davanja ikakve hrane svakako se o istom konzultirajte sa svojim veterinarom. A nakon toga svom psu pribavite nešto od navedene hrane kako biste mu olakšali.

Još jedan neugodan problem kod pasa su pasje buhe. To su vanjski paraziti, beskrilni kukci koji se hrane krvlju. Iako ne mogu letjeti, mogu skočiti do 200 puta više nego što su duge, što im omogućuje da iz trave doskoče na svog budućeg domaćina. Čitajte više kako možete ukloniti buhe kod pasa u članku Pasje buhe su nevidljivi neprijatelj vašeg psa.

Postovi iz iste kategorije: