Paradontoza

U današnjem svijetu, gdje se mnogo pažnje posvećuje oralnoj higijeni i zdravlju, paradontoza ostaje jedan od manje poznatih, ali izuzetno važnih problema u stomatologiji. Ova bolest desni predstavlja ozbiljno stanje koje utječe na tkivo koje okružuje zube, uključujući desni, kosti i ligamente. Iako se često neprimjetno razvija, može imati ozbiljne posljedice ako se ne liječi pravovremeno. 

U ovom tekstu istražit ćemo uzroke, simptome, liječenje i prevenciju paradontoze kako bismo pružili cjelovit pregled ove važne oralne bolesti i potaknuli svijest o njezinom značaju za opće zdravlje usta i tijela.

Što doprinosi razvoju ove oralne bolesti

Paradontoza nastaje kao rezultat bakterijske infekcije koja utječe na tkivo oko zuba. Glavni uzrok je nakupljanje plaka, ljepljive smjese bakterija i ostataka hrane, na površini zuba i ispod ruba desni. Ako se plak ne ukloni redovitim čišćenjem zuba, može se stvrdnuti i pretvoriti u zubni kamenac, što dodatno iritira desni i uzrokuje upalu. Drugi čimbenici koji doprinose razvoju paradontoze uključuju: 

  • Pušenje
  • Genetsku predispoziciju
  • Lošu prehranu bogatu šećerom 
  • Nedostatak adekvatne oralne higijene
Parodontoza je bolest desni
Parodontoza, koja se naziva i bolest desni, ozbiljna je infekcija desni koja oštećuje meko tkivo oko zuba. Bez liječenja, parodontoza može uništiti kost koja podupire vaše zube. To može uzrokovati klimanje zuba ili dovesti do gubitka zuba. Parodontoza je česta, ali se obično može spriječiti.

Simptomi paradontoze

Rani simptomi paradontoze često su blagi i lako ih je zanemariti, ali važno je obratiti pažnju na znakove upozorenja kako bi se bolest dijagnosticirala i liječila u ranoj fazi. Glavni simptom je krvarenje desni prilikom pranja zubi ili korištenja zubnog konca. Drugi simptomi uključuju:

  • Crvenilo
  • Otjecanje i osjetljivost desni
  • Povlačenje desni
  • Stalni loš zadah
  • Promjene u položaju zuba 
  • Gubitak zuba ili osjećaj rahljenja zuba

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je potražiti savjet stomatologa kako bi se utvrdila dijagnoza i započelo liječenje jer ćete se tako puno lakše riješiti tog problema.

Kako očuvati zdravlje desni

Liječenje paradontoze obično uključuje niz koraka kako bi se kontrolirala bakterijska infekcija, smanjila upala i spriječilo daljnje oštećenje tkiva oko zuba. U početnim fazama, stomatolog može preporučiti dubinsko čišćenje zuba, poznato kao skaliranje i poliranje, kako bi se uklonili plak i zubni kamenac. U težim slučajevima, može biti potrebna kirurška intervencija kako bi se popravila oštećenja kosti i tkiva oko zuba. 

Kako riješiti paradontozu?

Prevencija paradontoze uključuje redovito čišćenje zuba, korištenje zubnog konca, izbjegavanje pušenja, zdravu prehranu bogatu voćem i povrćem te redovite posjete stomatologu radi pregleda i čišćenja. Stoga nikako nemojte zanemariti ove preporuke jer ćete tako prevenirati ovaj problem koji danas pogađa sve veći broj ljudi, ponajviše zbog manjka oralne higijene.

Postovi iz iste kategorije: