Lijepi i bijeli zubi su već godinama u trendu, no za one koje nisu prirodno blagoslovljeni nizom bisera umjesto zubiju jedino rješenje kojim mogu postići tu bjelinu je bijeljenje zubova. Iako postoji mnogo načina kako izbijeliti zube bez posjeta stomatologu, najtrajnije rješenje je upravo uz pomoć stomatologa. Upoznajte načine izbjeljivanja zubiju u kućnoj radinosti i kod svog stomatologa.

Zube u vlastitom domu možete izbijeliti pomoću nekoliko kućnih recepata za izbjeljivanje zuba. Jedan od njih je četkanje zubi soda bikarbonom. Za to je dovoljna mokra četkica za zube i soda bikarbona u koju ćete ju umočiti. Četkajte zube dvije minute te zatim isperite.

Lijepi i bijeli zubi su već godinama u trendu, no za one koje nisu prirodno blagoslovljeni nizom bisera umjesto zubiju jedino rješenje kojim mogu postići tu bjelinu je bijeljenje zubova.

Postoje načini da ih sami izbjelite

Istu stvar možete učiniti i sa sokom od limuna umjesto vode. Pomiješajte sodu i sok od limuna kako biste stvorili pastu koju je potrebno nanijeti na zube i ostaviti da djeluje barem jednu minutu. Nakon toga obavezno isperite zube vodom.

Sodu bikarbonu možete pomiješati s prstohvatom soli i 2 izgnječene jagode i ostaviti da djeluje na zubima do 5 minuta, a zatim ju je potrebno isprati.

Ove paste za zube se ne smiju koristiti na dnevnoj bazi jer prekomjerna upotreba soda bikarbone oštećuje caklinu što može dovesti do preosjetljivosti zubi i lakšeg stvaranja karijesa. Zbog toga se preporučuje bijeljenje zubova kod stomatologa.

Ove kućne metode izbjeljivanja su učinkovite, ali kratkoročne, dok su tretmani izbjeljivanja zubi kod stomatologa mnogo učinkovitiji. Stomatolozi zube izbjeljuju na nekoliko načina. 

Pjeskarenje zubi

Najjednostavnija i najmanje štetna metoda izbjeljivanja zubi je pjeskarenjem, ali ona ima najkraći rok djelovanja. Ovom se metodom uklanjaju samo površinska oštećena cakline, a izuzetno dobro funkcionira kod pušača jer uklanja tragove boje nikotina sa zubi.

Izbjeljivanje pomoću lampe je vrlo učinkovita metoda koja se koristi kao dugotrajnije rješenje bijeljenja zubova, a bazira se na korištenju gela na bazi vodikovog peroksida koji pod utjecajem halogenog svjetla ispušta molekule kisika na caklinu i posvjetljuje zube za nekoliko nijansi. Postupak se ponavlja dok se ne postigne željena nijansa ili maksimalna koju ima zub.

Noćno izvjeljivanje

Postoji i treća opcija za bijeljenje zubova, a to je noćno izbjeljivanje koje se primjenjuje u udobnosti vlastitog doma. Stomatolog će po zagrizu vaših zubiju napraviti udlagu na koju se stavlja poseban gel, a vi ćete tu udlagu nositi svaku noć tijekom spavanja do najduže deset dana. Zubi će se posvijetliti za nekoliko nijansi, iako manje nego kod izbjeljivanja pomoću lampe. 

Ako želite zadržati bjelinu zubi svakako morate nastaviti s redovnom oralnom higijenom i četkanjem zubi te je obavezna redovna posjeta vašem stomatologu.

Pročitajte i članak u kojem ćemo stražit uzroke, simptome, liječenje i prevenciju paradontoze.

Postovi iz iste kategorije: