Jedan od najzastupljenijih dijelova u strojevima su linearni ležajevi, čija je zadaća vođenje, nošenje ili oslanjanje pokretnih i mirujućih dijelova. Oni prenose silu između više dijelova, te smanjuju trenje. Ležajevi mogu biti poprečni (radijalni) ili uzdužni (aksijalni), ovisno o tome u kojem sustavu rade. Radijalni ležaj prenosi okomite sile na njegovu os, a aksijalni prenosi sile koje djeluju u smjeru njegove osi. Postoje i radijalno-aksijalni ležajevi, koji se nešto rjeđe koriste. Kroz današnji tekst ćemo vas upoznati s načinom funkcioniranja ležaja, te gdje ih možete kupiti.

Način rada ležaja

Već smo napisali podjelu ležaja po smjeru u kojem djeluje sila, no linearni ležajevi mogu se dijeliti i po načinu rada. Tako razlikujemo dvije vrste, klizne i kotrljajuće ležajeve. Kako bi cijeli stroj funkcionirao ispravno, neophodno je da su ležajevi dobri i neistrošeni. Zbog toga je bitno da prije svega odaberete dobru vrstu, koja će se uklopiti u cijeli sustav. Ležajevi se dosta troše u strojevima, te je nerijetko potrebna njihova zamjena.  Način rada razlikuje se ovisno o vrsti ležaja. 

Linearni ležajevi

Ležajevi su najčešće kuglični i omogućavaju neograničenu linearnu kretnju. Kuglice se stalno vraćaju u opterećenu zonu, a upravo zbog njih se omogućava jednostavno i jeftino kreiranje linearnih vodilica. SKF linearni ležajevi dolaze u različitim vrstama i oblicima. Ovisno o potrebi i vrsti primjene, razlikovat će se vaš odabir kod zamjene. Obavezno prije kupnje provjerite koje oznake ima ležaj koji mijenjate i prema njima naručite novi.

Podmazivanje ležaja

Osnovna stvar koju morate raditi je često podmazivati ležajeve. Kako bi linearni ležajevi u sustavu radili što bolje, moraju imati što manje trenja i ne se previše zagrijavati. To činite redovnim podmazivanjem, jer tako će ležaj bolje kliziti i zbog manje trenja neće se previše zagrijavati. Za podmazivanje možete koristiti razne masti ili maziva. Ona se postavljaju na mjesto klizanja, onuda kuda prolazi ležaj, te će omogućiti bolji rad stroja. Morate se pobrinuti da su određena mjesta stroja uvijek dobro podmazana, kako bi radni vijek stroja bio što dulji.

Linearni ležajevi dostupni su preko online trgovine tuli.hr, koja je specijalizirana za prodavanje raznih kuglastih valjaka, linearne tehnike, ležajeva, pogonske tehnike, alu profilne tehnike ili linearnih vodilica. U njihovoj web trgovini možete pronaći razne proizvode, dostupne po najboljim cijenama i odmah. Pronađite sve što vam je potrebno, dodajte u košaricu, te izvršite narudžbu. Paket s naručenim proizvodima bit će poslan na vašu kućnu adresu i u svega nekoliko dana će vam ga dostaviti poštar.

Postovi iz iste kategorije: