Za izradu web stranice jedan od prvih i ujedno najvažnijih koraka je odabir VPS ili jasnije rečeno Virtualnog Privatnog Servera. Najjednostavniji način za opisivanje što je VPS hosting je kao procesa cjepkanja jednog većeg i moćnijeg servera u nekoliko manjih virtualnih servera. Takvi manji virtualni serveri djeluju samostalno svaki za sebe, a ponašaju se kao kompletan fizički server koji nudi potpunu kontrolu nad radom bez ovisnosti međusobnih dijelova servera.

VPS ili Virtualni Privatni Server samim nazivom opisuje svoje osnovne značajke: privatnost resursa koji su rezervirani za kupca VPS hostinga, jačinu procesora koja se ne dijeli s ostalim korisnicima te dovoljnu memoriju kojom raspolažete po vlastitom nahođenju i koju ne morate dijeliti s drugima.

VPS hosting
VPS hosting se može smatrati „zlatnom sredinom“ hostinga jer se po svojim značajkama nalazi negdje između web hostinga i decidiranog hostinga.

Znate li razliku između web, VPS i dediciranog hostinga?

Web hosting je najčešće korišteni oblik hostinga jer u svom najvećem dijelu zadovoljava potrebe svojih korisnika i vlasnika web stranica. Najam web hostinga uključuje „shared hosting“ što u konačnici znači da ste iznajmili mjesto za svoju web stranicu na serveru na kojem se nalaze i drugi korisnici te da iako imate svoj odvojeni serverski račun ukupne resurse servera morate dijeliti s ostalim korisnicima koji se nalaze na njemu.

Web hosting

Kao i svaka vrsta hostinga web hosting ima i svoje mane i prednosti. Jednostavnost korištenja i povoljna cijena su najvažniji razlozi za korištenje ovog hostinga, ali ograničenost resursa i nemogućnost pružanja svih usluga potrebnih naprednijim korisnicima ne idu u prilog ovoj vrsti hostinga.

Dedicated hosting

S druge strane, dedicirani hosting tj. serveri omogućuju vam potpuni pristup sustavu i korištenje servera po vlastitim željama. S obzirom na velik broj mogućnosti za rad i podešavanje sustava ovaj je hosting najskuplji pa ga koriste najzahtjevniji korisnici, posebno oni čiji se posao bazira na poslovnim bazama i aplikacijama.

VPS hosting

VPS hosting se može smatrati „zlatnom sredinom“ hostinga jer se po svojim značajkama nalazi negdje između web hostinga i decidiranog hostinga. VPS hosting će svojim korisnicima omogućiti korištenje velikog broja prednosti koje nude dedicirani serveri, kao što su kompletni admin pristup, jačinu procesora, veliku memoriju i slično, ali uz daleko povoljniju cijenu od cijene dediciranih servera. 

Kada izabrati VPS hosting?

Ako niste sigurni trebate li VPS hosting pročitajte koje vam sve jedinstvene mogućnosti pruža i zašto je dobar izbor za svakog korisnika. VPS nudi dodatne sigurnosne protokole koji će spriječiti hakerske napade, omogućiti privatnost plaćanja na web stranicama i slično. Ovo je vrlo bitno za vlasnike web trgovina.

Osim toga, VPS hosting omogućit će besprijekoran rad vaše web stranice čak i ako se broj posjetitelja iznimno poveća. To omogućuju dedicirani resursi koje čak možete i nadograditi. 

VPS usluga često uključuje i cloud backup uslugu koja će vam omogućiti bezbrižan rad pod vlastitim uvjetima.

Postovi iz iste kategorije: