Ulje crnog kima, poznato i kao ulje Nigella sativa, već se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti. Bogato je antioksidansima, ima protuupalna svojstva i može pomoći jačanju imuniteta. Njegov blagi, orašasti okus čini ga izvrsnim dodatkom svakodnevnim jelima. U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih recepata koji uključuju ulje crnog kima, savršenih za unošenje ovog zdravog sastojka u vašu prehranu.
Sadržaj
Salata s uljem crnog kima
Salata je brz i jednostavan način za uvrštavanje ulja crnog kima u prehranu. Ovaj recept je svjež, zdrav i idealan za lagani obrok. U velikoj zdjeli pomiješajte dvije šalice miješane zelene salate – poput rikole, špinata ili raznih miješanih listova – jedan krastavac narezan na tanke ploške, jedan rajčicu narezanu na kockice i četvrtinu crvenog luka narezanog na tanke trakice. U manjoj zdjelici izmiješajte jednu žlicu ulja crnog kima, jednu žlicu limunova soka, jednu žličicu meda, sol i papar po ukusu kako biste pripremili preljev. Prelijte preko salate i nježno promiješajte. Poslužite odmah uz krišku integralnog kruha za uravnotežen obrok.

Smoothie za jačanje imuniteta
Ovaj smoothie idealan je za početak dana, a ulje crnog kima daje mu zdravu notu bez da dominira okusom. U blender stavite jednu bananu, šalicu bobičastog voća (poput borovnica, malina ili jagoda), šalicu bademova mlijeka ili drugog biljnog napitka, jednu žličicu ulja crnog kima i jednu žlicu chia sjemenki. Po želji dodajte i žličicu meda za dodatnu slatkoću. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite u čaši i uživajte u osvježavajućem napitku punom hranjivih tvari.
Namaz od avokada s uljem crnog kima
Ovaj namaz odličan je izbor za doručak ili međuobrok, a ulje crnog kima daje mu poseban okus. Ogulite jedan zreli avokado i zgnječite ga vilicom u zdjelici. Dodajte jednu žlicu ulja crnog kima, sok pola limuna, prstohvat soli i prstohvat mljevenog kima. Dobro promiješajte. Namažite smjesu na tostirane kriške integralnog kruha. Po želji ukrasite sjemenkama ili svježim začinskim biljem.
Pečeno povrće s preljevom od ulja crnog kima
Ovaj recept idealan je za večeru ili kao prilog, a ulje crnog kima povrću daje bogat, aromatičan okus. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Na lim za pečenje stavite dvije mrkve narezane na štapiće, jednu tikvicu narezanu na kolutiće i jednu crvenu papriku narezanu na trakice. Prelijte s jednom žlicom maslinova ulja, posolite, popaprite i pospite s jednom žličicom suhog origana. Pecite 20 do 25 minuta dok povrće ne omekša i blago porumeni. Izvadite iz pećnice, prelijte s jednom žlicom ulja crnog kima i nježno promiješajte. Poslužite toplo, kao prilog ili lagani samostalni obrok.
Savjeti za upotrebu ulja crnog kima
Ulje crnog kima nemojte zagrijavati – najbolje ga je koristiti hladno kako bi se sačuvale sve hranjive tvari. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu kako bi zadržalo svježinu. Počnite s malim količinama, poput jedne žličice dnevno, kako biste se priviknuli na njegov okus i pratili reakciju organizma.
Ulje crnog kima jednostavan je način za obogaćivanje svakodnevne prehrane zdravim nutrijentima. Ovi recepti su brzi, ukusni i prikladni za sve koji žele poboljšati svoje prehrambene navike na prirodan način.