ljekovita konoplja

Konoplja se u posljednjih nekoliko godina nametnula kao popularan izbor među dodacima prehrani zbog svojih ljekovitih svojstava. No, prije nego što se počne govoriti o njezinim prednostima, važno je razumjeti razliku između dvije vrste koje se često spominju – industrijske i indijske. 

Industrijska konoplja sadrži samo vrlo malu količinu THC-a, psihoaktivne tvari koja se nalazi u indijskoj, te stoga nema omamljujuće djelovanje. Ova biljka se od davnina koristi u različite svrhe: u proizvodnji papira, posteljine, odjeće i oružja, a bila je i važan sastojak za izradu jedara za brodove. Međutim, kroz povijest, njezina upotreba postala je tabu tema i do danas se ona još uvijek suočava s predrasudama i zabranama u nekim državama.

Proizvodi od konoplje 

Srećom, u posljednje vrijeme sve je više informacija o prednostima industrijske konoplje, što je dovelo do njenog povećanog korištenja. Konoplja ima jednu veliku prednost, a to je njezina potpuna iskoristivost – mogu se iskoristiti vlakna, sjeme i ulje, te se od nje mogu proizvesti različiti proizvodi koji se konzumiraju kao dodatci prehrani. 

najviše hranjivih tvari nalazi se u sjemenkama konoplje
Sjemenke konoplje su glavni jestivi dio biljke konoplje. Listovi se mogu koristiti za pripremu čaja, ali najviše hranjivih tvari nalazi se u sjemenkama. Zapravo, sjemenke sadrže više od 30% masti, uključujući esencijalne masne kiseline. Potencijalne zdravstvene prednosti konoplje, dakle, dolaze uglavnom iz njezinih sjemenki.

U posljednje vrijeme, sve se više šire ispravne informacije o ovoj biljci i njenom djelovanju te se proizvodi od konoplje počinju slobodno prodavati u sve većem broju država.

Sjemenke konoplje

Sjemenke konoplje su jedan od najčešćih proizvoda koji se konzumiraju od ove biljke. One su izrazito hranjive i lako ih je uzgajati. One su izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 9 aminokiselina koje tijelo ne može samo proizvesti. Osim toga, imaju savršen omjer omega 3 i omega 6 masnih kiselina, što ih čini izvrsnom opcijom za:

  • zaštitu od kardiovaskularnih bolesti
  • jačanje imunološkog sustava
  • smanjenje kolesterola
  • zaštitu krvnih žila 
Ovo se događa vašem tijelu kada svaki dan jedete sjemenke konoplje

Sjemenke konoplje su lako probavljive, ne uzrokuju nadutost i bogate su esencijalnim masnim kiselinama.

Ulje od konoplje

Ulje od konoplje je također popularan proizvod. Ono se dobiva iz sjemenki pomoću postupka hladnog prešanja.

Za proizvodnju ulja koristi se samo industrijska konoplja. Ono ima orašasti okus i zelenu boju, a ne preporuča se korištenje za prženje jer se tako gube ljekovita svojstva i vrijedni sastojci. 

Također je bogato vitaminom E, koji djeluje kao antioksidans i može pomoći u zaštiti kože od štetnih slobodnih radikala. Osim toga, ulje konoplje može pomoći i u hidrataciji kože i smanjenju upala. Danas ga možete kupiti u brojnim trgovinama koje prodaju alternativne dodatke prehrani te se tamo ujedno možete raspitati o svemu što vas zanima.

Postovi iz iste kategorije: